“Doiniţele” din Todireşti alături de prima doamnă a Republicii Moldova

„Doiniţele”, Todireşti, Margareta Timofti,
În fotografie: „Doiniţele” de la Todireşti împreună cu Margareta Timofti (în centru).

Tinerele vlăstare ale ansamblului “Doiniţele” din Todireşti, Ungheni au avut marea şansă şi fericire să participe, pe data de 11 august, la Festivalul iei, organizat pentru prima oară în Republica Moldova, într-o locaţie superbă de sub Chişinău.
Fetele, discipole ale Valentinei Ţinevschi, au cîntat alături de îndrăgiţii interpreţi de muzică populară: Maria Sarabaş, Nicolae Gribincea, Suzana Popescu, au dansat în horă cu Margareta Timofti, soţia președintelui Republicii Moldova, cu Marie Moser, soţia Ambasadorului SUA în R.Moldova. “A fost extraordinar! Parcă am fost în rai”, avea să spună ulterior Liuba Cojocaru, directoarea casei de cultură din Todireşti.
Invitaţia pentru Ungheni a venit de la Maria Cristea, renumita creatoare de costume naţionale din Republica Moldova, cu care Secţia cultură din Ungheni are o strînsă colaborare. Numai în ultimii trei ani au fost achiziţionate 143 de costume naţionale pentru 9 colective artistice din raion.
Referindu-se la invitaţia propriu-zisă, Eugenia Baroncea, şefa Secţiei cultură Ungheni, a spus: “Am acceptat imediat. Eram sigură că vom participa cu toţii la o sărbătoare de suflet, la o sărbătoare cu o încărcătură emoţională deosebită. Mă bucur că am fost prezenţi la această primă ediţie a Festivalului iei. Cred că evenimentul respectiv le va lăsa fetiţelor din Todireşti urme adînci în suflet”.
Unica interpretă solistă de la festival, necunoscută pentru public, a fost tot de la Todireşti – Parascovia Covali, o tînără în vîrstă de 16 ani. Dînsa a impresionat audienţa cu vocea şi stilul său de interpretare. Muzicianul Victor Butnaru, profesor la
Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, a acompaniat-o la cobză, iar la final a sfătuit-o să persevereze în acest domeniu.
Festivalul iei a fost organizat de către Muzeul Naţional de Istorie şi Etnografie, Casa “Maria Cristea”, în parteneriat cu postul public de televiziune “Moldova 1”.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *