Consumul de vinete te protejează de răceli

ieftin, util, vineteDelicioase în salată, vinetele au în compoziţia lor o serie de vitamine şi minerale esenţiale pentru organism. Calciul, magneziul şi vitaminele A şi C îţi vor asigura oase şi dantură puternice, piele frumoasă şi sanatoasă. În plus, vei fi ferit de viroze.
Vinetele conţin foarte multă apă, sînt sărace în calorii şi nu îngraşă. Acestea protejează şi stimulează inima datorită conţinutului ridicat de potasiu.
Vinetele sînt o sursă şi de acid folic, potasiu şi fibre. Mai mult, spre deosebire de alte legume, ele îşi păstrează calităţile şi după prepararea termică. Pentru ca organismul să poată profita la maximum de beneficiile vinetelor, e foarte important să alegi unele sănătoase: să aibă o culoare uniformă, fără pete, formă simetrică şi coaja întinsă (nu stafidită).  De asemenea, ca să te asiguri că sînt sănătoase şi pe interior, e bine să le testezi apăsîndu-le cu degetul. Dacă gaura lăsată de apăsare dispare ime­diat, înseamnă că sînt bune. Datorită faptului că au în compoziţie, în can­­­­tităţi mari, fenoli şi flavonoizi, vinetele au un puternic rol antioxidant şi protejează celulele sistemului nervos. Vinetele pot îmbu­­­­nătăţi puterea organismului de a lupta cu viruşii, ciupercile şi bacteriile. De asemenea ne pot feri de gripe şi de răceli. Mai mult, datorită acidului clorogenic, ajută la reglarea glicemiei; datorită  fibrelor, combat constipaţia şi reduc colesterolul rău. Vinetele au şi proprietăţi anticancerigene, sînt utile în tratamentul o­­­­be­­­­zi­­­­­tăţii. Vînăta este o adevărată hrană pentru creier.
Atenţie! În cazul persoanelor predispuse la alergii, vinetele pot declanşa reacţii foarte severe. De asemenea, e bine să fie evitate de cei ce suferă de insuficienţă renală ori au probleme ale vezicii biliare (fierii). După unii specialişti, consumul de vinete ar putea agrava artrita, însă această ipoteză nu a fost dovedită.
Sfaturi practice despre vinete:
Vînăta conţine multă apă, cam 95%, iar la gătit va lăsa foarte mult suc în vas. Daca o sărezi, aceasta absoarbe mai puţin ulei. Salata de vinete va ieşi mai bună şi mai sănătoasă, dacă vei coace vinetele în cuptor în loc să le pui pe grătar sau plită. Vinetele pot fi congelate, dar îşi schimbă din gust şi textură. Se vor alege vinetele ajunse la maturitate, întrucat vinetele tinere au potenţial toxic mai mare – conţin mai multă solanină. Nu alegeţi vinete foarte tari. Pentru a reduce toxicitatea, este bine să se cureţe de coajă şi să fie lăsate la înmuiat cîteva ore în apă sărată. Nu consumaţi vinete crude.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *