Spatifilum, floarea supranumită Crinul păcii

SpatifilumÎnainte de a puncta necesitățile acestei plante, trebuie precizate cîteva lucruri interesante despre ea. Numele provine din limba greacă, de la cuvintele: spath, ceea ce înseamnă teacă, și phyllon – frunză. Cu adevărat, Spatifilum are frunze sub formă de teacă.
Originară din America Centrală, planta este cultivată în prezent şi la noi pe scară largă pentru  aspectul său.
Tulpina este foarte scurtă, frunzișul – persistent. Crește în formă de tufă. În cazul în care tufa  este lăsată nedivizată mai mulți an, se poate obține un grup foarte frumos de plante cu un număr mare de flori.
De obicei, înfloreşte primăvara, dar, dacă au condiţiile potrivite, florile albe pot să apară pe parcursul întregului an. Durata înfloririi poate ajunge la 7-8 săptămîni începînd cu momentul apariției bobocilor. Atenţie, dacă doriţi ca planta să înflorească din plin primăvara, aveţi grijă să aibă lumină bună iarna.
Totuşi, trebuie evitată expunerea directă la soare. Temperatura optimă pentru Spatifilum, în perioada de iarnă, trebuie să nu scadă mai mult de 14 grade Celsius,  iar vara floarea preferă temperaturi ce pot varia între 19 și 30 grade C.
Se udă o dată pe săptămînă. Vara – mai des şi este bine să fie stropită cu apă zilnic, dacă temperaturile sînt prea ridicate. Pămîntul din ghiveci trebuie să fie un  amestec de turbă.  Înmulțirea se face prin divizarea tufei, întrucît planta formează ”pui”. Transplantarea plantelor se recomandă să se facă doar atunci cînd rădăcinile au cuprins tot ghiveciul.
Operaţia se poate realiza primăvara sau toamna.
Divizarea se va face cu mare atenţie pentru a nu răni rizomii. Este posibil ca în urma unei divizări traumatizante, noile plante să prezinte la început multe frunze galbene. Nu este o problemă gravă; în cîteva luni îşi revin.
Atenție! Lipsa apei favorizează ofilirea plantei. 
E bine de ştiut că Spatifilum are proprietăţi benefice, purificînd aerul din încăperile unde se află. Tocmai de aceea se aşează în încăperi unde se fumează, dar şi în dormitor.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *