Politicul, bată-l vina | Oameni de afaceri lăsaţi în voia sorţii sau Prigoniţi şi batjocoriţi

SRL „Unfloria” , Sergiu ScutaruCu aproape două luni în urmă, a avut loc un adevărat atac asupra unui agent economic din Ungheni. În aceeaşi zi, de 22 iunie – relevantă data! – SRL „Unfloria” a fost „vizitată” şi de poliţie, şi de Inspectoratul Fiscal, şi de Centrul Sănătate Publică. În plus, i s-a telefonat şi de la Direcţia Situaţii Excepţionale (pompieri).
Să nu credeţi că au fost vizite de curtuazie. Nici pe departe.
Ce au căutat controlorii?
Poliţiştii de sector au venit, urmare a unei plîngeri anonime. Cică, locatarii blocurilor din preajmă nu mai pot nici dormi, nici respira de răul întreprinderii cu pricina. Pînă la urmă, nu au găsit nimic ce ar fi putut să-i facă să pedepsească agentul economic.
Au venit şi reprezentanţi ai Centrului Sănătate Publică. Şi asta, la o lună după ce i-au eliberat întreprinderii respective autorizaţia sanitară. Ce au căutat de data aceasta? Zgomot! Adică, au vrut să ştie care este nivelul zgomotului şi vibraţiei la locul de muncă al angajaţilor, dar şi pe terenurile de joc şi odihnă din curţile blocurilor de locuit din preajmă. Nu au găsit nimic. „Nivelul zgomotului depistat  pe terenurile de joc şi odihnă pe lîngă casele de locuit de pe strada Naţională 25 şi Eminescu 28 nu depăşeşte nivelurile maxim admise, stipulate în S.N. nr. 2.2.4/2.1.8.562-96 din 31.10.96 „Zgomotul la locurile de muncă, în încăperile locative, edificiile administrative şi în teritoriul sectorului locativ”, se arată în procesul-verbal emis de Centrul Sănătate Publică Ungheni. Şi nivelul zgomotului la locurile de muncă respective corespunde cerinţelor – este concluzia controlorilor.
Nu au ezitat să vină – într-o vizită fiscală! – nici angajaţi ai Inspectoratului Fiscal de Stat Ungheni. Concluzia? „Agentul economic îşi desfăşoară activitatea pe adresele declarate, impozitele şi taxele se calculează şi se achită în termen, în fişa personală întreprinderea nu înscrie restanţe”.
Controale sau comandă politică?
Directorul întreprinderii, Sergiu Scutaru, consideră că aceste controale nu sînt deloc întîmplătoare. Dimpotrivă, sînt o comandă politică. Dînsul, anterior, a făcut parte din PLDM, fiind chiar vicepreşedintele organizaţiei teritoriale a acestei formaţiuni. Acum, consideră omul de afaceri, foştii colegi, ajunşi în fruntea raionului, încearcă să se răzbune. „Ar fi prea naiv din partea mea să activez ilegal”, spune dînsul, mărturisind, totodată, că a simţit, în ultima perioadă, un atac bine gîndit şi direcţionat asupra sa.
Ce spune ministrul Economiei? 
„Cea mai mare prostie care poate să existe este atunci cînd, din cauza unor ambiţii politice, se încearcă implicarea diferitor structuri cu funcţii de reglementare şi control în actrivitatea agenţilor economici”, astfel a comentat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, ceea ce s-a întîmplat la SRL „Unfloria” Ungheni, după care a continuat: „Vă asigur, politicienii care practică asemenea lucruri pot avea cîştiguri pe termen imediat, dar pierderi pe termen mediu şi lung”.
În aceeaşi ordine de idei, Valeriu Lazăr a menţionat că Parlamentul a votat, în ultimele zile ale sesiunii parlamentare, o lege cu privire la controale, care are menirea „să egaleze şansele dintre controlori şi cei controlaţi”.   „Cred că, din momentul în care această lege va intra în vigoare şi va fi pusă în aplicare, lucrurile se vor schimba”, a subliniat oficialul chişinăuean.
Referindu-se strict la problema SRL „Unfloria”, ministrul a accentuat că „agentul economic trebuie să-şi utilizeze toate drepturile legale existente”. „Dacă nu ajută şi nu ajută, eu sînt gata personal să mă implic”, a mai spus Valeriu Lazăr.
Lucia Bacalu, Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *