Esențial | Drag popor, plăteşte-ţi înţelepţii, plăteşte-ţi conducătorii!

Lucia BacaluÎmi povestea regretatul meu tată că, pe vremuri, în Secţia raională învăţămînt, lucrau doar vreo trei oameni. Şi se descurcau! Iar şcoala era şcoală. Pedagogul era pedagog şi era, în acele timpuri, foarte prestigios să munceşti în şcoală. Cu anii, s-au adunat în secţiile de învăţămînt zeci de specialişti, inspectori, metodişti şi tot aşa mai departe. A devenit oare şcoala mai bună? Se trag oare mai mult copiii la carte? Vor să înveţe cu adevărat sau vor doar note?
Tot tatăl meu îmi vorbea des şi despre rolul „conducător” al raikomurilor (comitetele raionale ale partidului comunist) de odinioară. „Cum, Doamne Dumnezeule, ţăranul nostru, gospodar şi înţelept, a ştiut de secole cum să are, cum să samene, cînd să înceapă secerişul, cînd să recolteze strugurii? Acum, trebuie să aştepte indicaţia raikomului, că altfel e rău de el”.  Chiar dacă raikomurile au murit, în locul lor au apărut secţii (direcţii) agricole. Pentru ce?  Mai ales că există, la ora actuală, şi Federaţia fermierilor, şi Asociaţia producătorilor agricoli, şi Asociaţia de consultanţă şi şcolarizare în agricultură – mult mai eficiente şi mult active în promovarea politicilor de agricultură.
Slavă Domnului, au apărut şi fermieri adevăraţi, oameni care pricep în agricultură nu doar din teorie. Nu au ei nevoie de indicaţiile sau sfaturile „specialiştilor de la raion”, la fel cum nu au nici cei ce se află la început de cale.
Cineva, cu siguranţă, mă va învinui de o abordare simplistă a problemei. Vezi Doamne, am progresat atît de mult, iar tehnologiile şi metodele au mers atît de departe, încît, fără conducători înţelepţi în agricultură, în învăţămînt sau în alte domenii, nu mai putem trăi.
Aşa că, drag popor, plăteşte-ţi înţelepţii, plăteşte-ţi conducătorii!
De aproape un an, raionul Ungheni are cinci vicepreşedinţi. Şi asta, în timp ce fostul judeţ Ungheni, de circa trei ori mai mare şi cu mult mai multe probleme de rezolvat, avea un singur vicepreşedinte! S-a decurcat oare mai rău conducerea fostului judeţ? Da de unde! Dimportivă.
A trecut un an de la alegerile locale. Ce avem? Stagnare totală. Cel puţin, la Ungheni. Batem pasul pe loc şi ne simţim bine. Opoziţia a uitat că e opoziţie: unii au părăsit-o, alţii, atunci cînd îi abordezi, încep a se bîlbîi. Puterea demult nu mai este putere în sensul adevărat al cuvîntului.
Doar de tragere de sfori şi tragere pe sfoară avem parte.
… Se discută, în ultimul timp, tot mai intens, despre o eventuală reformă a adminstraţiei publice locale. Atîta timp însă cît în administraţia publică va prevala politicul şi amatorismul (în loc de profesionalism!), numai de reforme nu vom avea parte.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *