Au mînat caii satului pentru a scăpa de secetă

cai, secetă, Sf. IlieA devenit deja o tradiţie ca la Hîrjauca (Călăraşi) să se organizeze, de Sf. Ilie, o paradă a cailor, ritual străvechi de chemare a ploii pe timp de vară.
La amiază, după sfînta liturghie, oamenii s-au adunat în centrul satului pentru a asista la parada căruţelor şi a cailor. Cei circa 20 de participanţi au defilat spre admiraţia spectatorilor. Ei şi-au împodobit animalele cu flori, cu panglici de diferite culori, i-au legat cu prosoape şi au agăţat de ei colaci. În căruţe au aşternut lăicere ţesute de părinţi şi bunei. Se zice că astfel ţăranii îl provoacă pe Sf. Ilie, care, cică, se plimbă cu trăsură de foc prin cer şi cheamă ploaia pe timp de secetă.
Organizatoarea sărbătorii, Tatiana Popa, le-a împărţit tuturor hulubaşi proaspăt scoşi din cuptor, după care juriul şi-a spus verdictul:
“Gospodarul cu cel mai frumos car” a fost declarat Serghei Vartic, care şi-a împodobit calul cu un trandafir roşu în frunte, iar căruţa sa nouă a atras privirile tuturor celor prezenţi. Sătenii i-au dedicat o horă, luîndu-l în mijloc să-l vadă toată lumea.
Spre bucuria tuturor, la încheierea ritualului, pe cer au pus stăpînire nori grei de ploaie. Oamenii, sufocaţi de atîta căldură, au continuat să danseze fiind răcoriţi de bobiţe mari de ploaie. Oaspeţii s-au adăpostit mai apoi la Muzeul „Casa Părintească” al Tatianei
Popa, unde au fost întîmpinaţi cu ţuică, unde au degustat ardei umpluţi şi plăcinte.
La sărbătoare au participat mai mulţi meşteri populari din diferite zone ale ţării.
După Adevăraul.ro


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *