Anchetă dificilă în cazul accidentului rutier de la Morenii Noi

accident Morenii NoiAnchetă dificilă în cazul accidentului rutier de la Morenii Noi, în urma căruia 11 persoane au decedat, iar altele 40 sunt internate la spital, dintre care două în stare gravă.
Pasagerii autobuzului nu pot depune mărturii din cauza stării proaste de sănătate, iar oamenii legii nu pot stabili dacă autobuzul a fost testat tehnic înainte de a porni la drum. Deși experiza auto-tehnică încă nu este gata, procurorii analizează trei versiuni ale cauzei producerii accidentului.
„Defecțiuni în sistemul de menevrare a autobuzului, motivele de sănătate ale șoferului și erorile comise de șofer. Nu am reușit să stabilim dacă autobuzul a fost testat tehnic înainte de a începe cursa. Din salonul auto am reușit să intervievăm o persoană. Nu a fost posibil de ridicat imaginile video. Acolo sunt instalate camere video, dar nu este programa pentru astfel de camere”, afirmă procurorii din Ungheni.
Potrivit lor, s-a stabilit că înainte de a porni în cursa ucigașă, șoferul a ignorat unele observații ale mecanicului și s-a pornit fără foaie de parcurs.
„Înainte de a începe a doua cursă, șoferul, Ion Păduraru, a primit unele observații din partea mecanicului, dar el nu le-a înlăturat și a pornit a doua cursă. La ora 6 a făcut prima cursă. La ora 7.30 a pornit a doua cursă, dar fără a avea foaie de parcurs. Șoferul avea foaie de parcurs deja pentru ora 10:00, deci el efectua o cursă samovolinic”, a declarat procurorul raionului Ungheni, Eduard Florea.
În urma anchetei, s-a mai stabilit că șoferul, care și anterior a fost sancționat de mai multe ori, a admis mai multe încălcări.
„Din discuția cu pasagerii care pot vorbi câte puțin am reușit să aflăm ce s-a întâmplat înainte de accident. Doi dintre ei au declarat că oamenii nu au intrat în panică, deoarece știau că asta e tactica șoferului – să decupleze motorul când se deplasa pe panta de coborâre. Au intrat în panică doar când autobuzul a derapat de pe carosabil pe șes și au simțit un miros puternic de cauciuc. Unul din pasageri, care se afla chiar în preajma șoferului, a observat că acesta s-a schimbat la față. A apăsat frâna și a înțeles că sunt defecte tehnice. A pus mâna pe volan și a încercat să conducă. A trecut bine curba. Ne-am pus semne de întrebare de ce la curbă nu s-a răsturnat, dar puțin mai departe a avut loc acest accident tragic”, afirmă procurorii.
Oamenii legii bănuiesc că în autocar se aflau mai multe persoane. „11 oameni au murit. 40 sunt internați în spital, dintre care 2 sunt în stare gravă. O singură persoană s-a ales cu leziuni ușoare. Bănuim că sunt și alții care nu au fost răniți, s-au speriat și nu au declarat atunci că s-au aflat în autobuz”, a menționat procurorul raionului Ungheni, Eduard Florea.
Astăzi, procurorii vor organiza un experiment. Experții vor încerca să vadă dacă cursa Morenii Noi-Ungheni poate fi efectuată timp de 34 de minute, așa cum prevede licența eliberată de Ministerul Transporturilor.
Sursa: jurnal.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *