Nu mai sînt rachete. Am rămas în voia Domnului

Împușcături antigrindină la CorneștiGata, începînd cu ziua de 16 iulie, cele nouă puncte de lansare a rachetelor de pe teritoriul raionului Ungheni au rămas fără rachete antigrindină. ”De acum încolo – cum va dori maiestatea sa natura”, a declarat pentru „Expresul” Ion Garaba, directorul Serviciului antigrindină.
Asta înseamnă că nimeni nu mai pune mîna în foc că nu va fi grindină. Ultimele 178 de rachete au fost lansate în raionul Ungheni în după-amiaza zilei de 15 iulie, astfel fiind salvate de la un dezastru sigur mii de hectare de culturi agricole.
În acea zi, pe întreg teritoriul Republicii Moldova au fost lansate 777 de rachete antigrindină. Cele rămase, foarte puţine la număr, vor putea să salveze de grindină doar o mică parte a culturilor agricole, circa 400 mii de hectare, cu un milion mai puţin decît în condiţii optime, a accentuat Ion Garaba. Şi asta – în cazul în care calamitățile naturale nu se vor mai repeta decît o singură dată și doar pe anumite porţiuni de terenuri din  raioanele Nisporeni, Călărași și Ciadîr-Lunga.
Potrivit șefului Serviciului antigrindină, despre situația creată a fost anunțat Ministerul Agriculturi și Industriei Alimentare. Deocamdată, nu există nici o certitudine că problema va fi rezolvată. La ora actuală, din cele 108 stații antigrindină din R. Moldova, 74 au rămas fără nici o rachetă antigrindină. Costul unei singure rachete este de 5000-6000 de lei. Pînă la finele sezonului mai sînt încă două luni în care grindina poate face ravagii.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *