“Lupul a trecut dealul” sau Cum au rămas cu buza umflată cei de la Pîrliţa şi Cetireni

Cum au rămas cu buza umflată cei de la Pîrliţa şi Cetireni  Casa raională de cultură din Pîrliţa (Ungheni) a rămas doar cu bucuria că va primi un aparataj de sonorizare în valoare de 100 mii de lei. În aceeaşi situaţie a nimerit şi căminul cultural din Cetireni. S-a bucurat că va primi un centru muzical.  Cadourile respective constituiau recompensa pentru munca depusă de-a lungul anilor, ca cele două instituţii de cultură din raion să fie printre cele mai bune în republică.
Cum a început?
Cu patru ani în urmă, în 2008, la iniţiativa Ministerului Culturii şi Turismului de pe atunci, de comun acord cu Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM), s-a desfăşurat concursul naţional “Cea mai reprezentativă casă de cultură din Republica Moldova”. Casa de cultură din Pîrliţa s-a clasat pe locul întîi, iar cea din Cetireni s-a ales cu o menţiune.
“Ţin minte foarte bine cînd preşedintele raionului de atunci, Ion Harea, ne-a adus bucuria că avem cea mai reprezentativă casă de cultură şi că vom primi un aparataj de sonorizare în valoare de 100 mii de  lei”, povesteşte şefa Casei de cultură din Pîrliţa, Maria Bolotovici. “A trecut timpul, dar nu am primit nimic. Am rămas doar cu bucuria”, continuă dînsa.
În ajun de an nou, pe 30 decembrie 2008, oficiali de la Ungheni – Petru Langa, vicepreşedintele raionului, Eugenia Baroncea, şefa Secţiei cultură, şi reprezentanţii celor două instituţii de cultură – au plecat la “festivitatea de decernare a premiilor”, urmare a unei invitaţii făcute de Ministerul Culturii şi Turismului.
Decernare a premiilor fără… premii
“Am fost felicitaţi în grabă. Nu ni s-a oferit nici măcar o diploma”, îşi aminteşte Maria Bolotovici.  Tot atunci, li s-a spus celor prezenţi că va fi organizat un tender cu firmele specializate, pentru a achiziţiona aparatajul necesar promis ca premiu celor mai bune case de cultură din republică. “Ministerul Culturii, în colaborare cu FISM, a organizat concursul republican „Cea mai reprezentativă casă de cultură”, la care au participat 38 de case de cultură din majoritatea raioanelor. Învingătoare în concurs au fost 13 instituţii din 8 raioane, care au obţinut premii şi bunuri material”, citim într-o ştire a vremii.
Au trecut de atunci aproape patru ani
Nici Casa de cultură din Pîrliţa, nici cea din Cetireni nu au primit cele promise. “Am cerut din start să ni se permită nouă să desfăşurăm tenderul, dar ni s-a refuzat sub pretextul că acest concurs le aparţine lor şi ei trebuie să se ocupe de toate”, spune Maria Bolotovici. “Aşteptăm, dar nu se aude nimic”, afirmă şi Eugenia Popovici, conducător artistic al formaţiei folclorice “Ciutura” din Cetireni. Dînsa susţine că oficiali de la Ministerul Culturii i-au asigurat de nenumărate ori că vor primi premiul de îndată ce vor fi înlăturate “unele probleme apărute la moment”.
Cei de la Pîrliţa au mers pe o altă cale. Au făcut un demers către minister, cu solicitarea să li se ofere suma promisă pentru a-şi achiziţiona costume populare. Poate e mai simplu. Au primit însă refuz, dîndu-li-se, totodată, asigurări că vor primi aparatajul respectiv.
“Nu mai dai de capăt”
Maria Bolotovici spune că s-a adresat de nenumărate ori şi la FISM, şi la Ministerul Culturii. “Nu mai dai de capăt. De la FISM ni s-a spus clar că trebuie să aibă un document de la Ministerul Culturii, în baza căruia să ne poată oferi aceşti bani. Reprezentanţii Ministerului dau din umeri şi ne trimit iar la FISM”, povesteşte dînsa. De fapt, nu e primul caz cînd Ministerul Culturii promite una şi face alta. Cică şi în 2006, la redeschiderea casei de cultură din Pîrliţa, după o reparaţie capitală, care a costat două milioane de lei, li s-a promis în dar  nişte fotolii pentru sala de spectacole şi… iar nimic. “Dacă am lucra şi noi aşa, unde ajungem?”, se întreabă Maria Bolotivici.
“A fost o comisie întreagă, atît de la Ministerul Culturii, cît şi de la FISM, au monitorizat, au rămas mulţumiţi de activitatea noastră”, povesteşte şi Eugenia Popovici. “Mă doare sufletul că am muncit mult şi, pînă la urmă, nu ne-am ales cu nimic”, conchide dînsa.
Răspuns de oficial
La întîlnirea de acum două săptămîni cu viceministrul Culturii, Gheorghe Postica, Maria Bolotivici nu a pregetat să-l întrebe unde-s, totuşi, banii sau aparatajul promis cu patru ani în urmă? Oficialul a avut un răspuns scurt: “Lupul a trecut dealul”.
Cele două instituţii însă continuă să spere. “Vom merge mai departe, ca să primim ce-i al nostru”, a declarat Maria Bolotovici.
Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *