Fața ascunsă a dansului sportiv

Nostalgie, dans sportivCultura și sportul și-au întretăiat drumurile, iar la mijloc s-a pomenit dansul sportiv care, în cele din urmă, a fost lăsat de izbeliște de ambele. Cam așa descrie situația actuală a dansurilor sportive Constantin Ciuș, conducătorul artistic al Studioului de dans sportiv ”Nostalgie” de la Palatul culturii din Ungheni.
Dînsul însă nu încetează să spere că frumosul va fi apreciat la justa valoare, iar tinerele talente vor fi încurajate mai temeinic să pășească pe tărîmul dansului. ”Cine crede că a face dans sportiv e ușor, greșește amarnic”, constată Constantin Ciuș, după care continuă: ”Sportivii dansatori, pe lîngă faptul că ne încîntă privirea cu magia dansului şi eleganța costumelor, ne mai indică un lucru, pe care de multe ori îl trecem cu vederea. Este vorba despre antrenamentele riguroase și efortul pe care-l depun zi de zi”. Cine, dacă nu el, știe  mai bine despre aceasta?
Avînd o experineță de 30 de ani în domeniul dansului de salon, antrenorul celor aproximativ 70 de membri ai studioului de dans sportiv ”Nostalgie” nu poate privi cu indiferență la cele ce se întîmplă cu acest sport în ultimul timp. Potrivit lui, dansul sportiv își croiește viitorul în lumea mare a sportului pe cont propriu. Tot ce poate dînsul oferi tinerilor pasionați de dans, este măiestria sa și… o mică sală fără oglinzi, unica în Palatul culturii cu podea de parchet, fără de care dansul sportiv nu poate exista.
Restul se limitează la buzunarul părinților copiilor ce au ales să facă dans. ”Să nu credeți că e puțin. Numai costumele copiilor costă o groază de bani. De exemplu, o rochie – de la 500 de lei pînă la 500 de euro. Să nu uităm că aceşti copii cresc și au nevoie, practic, în fiecare an de costume noi”, susţine Constatin Ciuș. La Ungheni, pasionații de dans sportiv pot lua lecții atît la secțiunea standard (vals lent, tangou, vals vienez), cît și la latino (rumba, cha-cha, samba).
În pofida tuturor impedimentelor, dansatorii ungheneni au reușit să-și facă un nume atît la competițiile naţionale, cît și internaţionale. Despre aceasta vorbesc şi ultimele distincții (două locuri doi și o mențiune) obținute de trei perechi de dansatori juniori la Campionatul Asociației internaționale de dansuri de salon ”Krîmskii trofei”, desfășurat, în perioada 16-19 iunie, la Sevastopol, Ucraina.
”Pentru prima oară am dansat pe o scenă deschisă, în aer liber, pe malul mării, cu vînt. În asemenea condiții, este extrem de dificil să ții ritmul, să auzi muzica. Dar am reușit și asta ne face să credem că sîntem la un nivel bun de pregătire”, a remarcat Constantin Ciuș.
Un motiv de mîndrie pentru el este și faptul că Ungheniul are deja o tradiție în ceea ce priveşte promovarea dansului sportiv prin organizarea anuală a două festivaluri internaționale: Festivalul ”Cupa Nostalgie” care, în decembrie curent, va ajunge la a zecea ediție şi de Festivalul de dans sportiv ”Primăvara” care, în aprilie 2013, va fi la a cincea ediție.
Constantin Ciuș nu se opreşte aici. Are o idee îndrăzneaţă pe care speră s-o realizeze începînd cu  1 septembrie. Va încerca să creeze o grupă nouă de dansatori – la categoria seniori (de la 25 de ani în sus). ”Sper să-mi reușească, fiindcă sînt mulți oameni care, pe lîngă serviciu, și-ar dori să mai aibă și o ocupație. Aici vor găsi comunicare și își vor petrece timpul liber cu folos”, spune.  „Atîta timp cît va rămîne viu interesul față de acest gen de artă sau sport, încă nu este totul pierdut”, conchide antrenorul în final.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *