Doamna care şi-a găsit vocaţia şi e mîndră de asta

Raisa Ciochină, directoarea grădiniței „Licurici” din NisporeniDeşi este originară din raionul Orhei, Raisa Ciochină, directoarea grădiniței „Licurici” din  Nisporeni, se consideră deja nisporeneancă. Or, mai bine de jumătate din viaţa sa a petrecut-o anume aici. A venit la Nisporeni de tinerică, după absolvirea Universităţii de Stat “Alecu Russo” din Bălţi, unde a studiat pedagogie si psihologie. Avea pe atunci doar 21 de ani şi multe vise, multe planuri de viitor.
De aproape 20 de ani munceşte în grădiniţa „Licurici”. Şi-a făcut o carieră frumoasă, are cu ce se mîndri. A reuşit să realizeze un proiect de proporţii la instituţia pe care o conduce, renovînd-o de la acoperiş pînă la centrala termică. Niciodată nu i-a fost frică de muncă, de nou, iar copiii au fost mereu prioritatea sa.
Consideraţi ca sînteţi un om realizat?
Da, sînt o persoană realizată: am doi copii, un nepoţel. Şi în plan profesional am obţinut succese de care sînt foarte mîndră. Mă pot considera ca o a doua mamă atît pentru copiii de la grădiniţă,  cît şi pentru cadrele didactice, pentru educatori şi părinţi.
Care sînt principiile dumneavoastră de viață?
În primul rînd, să fiu obiectivă cu fiecare om în parte, să fiu echidistantă, să am aceeaşi atitudine faţă de fiecare om în parte, indiferent de starea lui socială, intelectuală sau materială. Totodată, îmi place să fiu punctuală, receptivă, iar în unele momente chiar şi loială.
Principalele momente din viață care v-au făcut să fiți ceea ce sînteți?
Dintotdeauna mi-a plăcut să lucrez cu copiii, mi-a plăcut profesia pe care o am. Cred că fiecare om se naşte cu anumite capacitate, are o vocaşie a sa. Eu mi-am găsit-o şi cred că a fost suficient pentru activitatea mea de mai departe. Am putut să muncesc şi cu un copil, şi cu un matur, am putut să colaborez şi cu conducator de rang înalt.
Cu ce se mîndreşte Raisa Ciochină?
Cu familia mea, cu copiii mei, cu soțul ca îmi este mereu alături, care m-a ajutat şi m-a susţinut totdeauna, fiind cel mai de seamă sprijin pentru mine.
Ce calități ar trebui să aibă un om ca să fie prietenul dumneavoastră?
Să fie punctual, responsabil şi, desigur, optimist, căci doar aşa le poți realiza pe toate, aşa poţi transmite şi altora energie pozitivă.
Ocupația dumnevoastră preferată?
Îmi place foarte mult să citesc. Chiar dacă am foarte multe griji, totdeauna găsesc timp, cel puţin  15 minute, pentru a citi o carte, fie de specialitate, fie din literatură artistică. Îmi place să gătesc, să croşetez. În tinereţe, croşetam adesea hăinuțe pentru copii mei. Acum, din păcate, iar croşeta în mina mult mai rar.
Visul dumnevoastră de fericire?
Pentru mine fericirea este atunci cînd ai o familie extraordinară, copii de nota zece și, nu în ultimul rind, satisfacţia datoriei împlinite.
Starea de spirit actuală?
Să fac bine oameilor, iar cei din jurul meu să fie mulțumiți de ceea ce fac.
Care au fost cei care v-au marcat caracterul şi viitorul?
Părinții mei. Fiind cea mai mare în familie, părinții doreau să mă vadă o persoană cu studii, la locul ei. Mama îmi spunea mereu: “Să fii o cărare pentru surorile tale” .
Deviza dumnevoastră?
Munca este cheia succesului.
Dina Josan, studentă stagiară


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *