Crucea Roşie din Ungheni – la datorie

Crucea Roşie din Ungheni – la datoriePeste 382 mii de lei – aceasta a fost valoarea ajutoarelor acordate persoanelor defavorizate şi cu dizabilităţi, copiilor orfani, sinistraţilor, bătrînilor singuri de către Crucea Roşie Ungheni începînd cu anul 2008 şi pînă în prezent.
Cifrele sînt impresionate: 1 tonă 224 kilograme de paste făinoase, 967 kilograme de orez, 353 kilograme de zahăr, 746 kilograme de săpun, 331 kilograme de şampon şi multe alte bunuri au ajuns la cei încercaţi de greutăţi. Copiii din raion au primit peste 200 kilograme de ciocolată, peste o tonă de rechizite şcolare, mii de jucării. În aceşti ani, au fost împărţite populaţiei haine uzate, greutatea lor totală ajungînd la 1 tonă 375 de kilograme, au fost împărţite ustensile de bucătărie, începînd de la cuţite şi terminînd cu cele mai sofisticate aparate – 605 kilograme. Au fost împărţite conserve de carne, legume, fructe, lenjerie de pat, sute de perechi de încălţăminte, ulei, hrişcă, mazăre, fasole…
Potrivit Elenei Gavrişov, preşedinta Crucii Roşii Ungheni, toate aceste ajutoare au venit din străinătate, prin Federaţia Internaţională de Cruce Roşie. „Noi cu dumneavoastră le-am distribuit celor mai vulnerabile persoane, aducîndu-le cîte o mică bucurie”, li s-a adresat dînsa preşedinţilor organizaţiilor primare ale Crucii Roşii din raionul Ungheni, la adunarea de totalizare, ce a avut loc la 28 iunie curent.
Anual, sînt transferate pe contul Crucii Roşii 17 mii de lei sub formă de cotizaţii. De fiecare dată însă, în pofida numeroaselor ajutoare aduse în teritoriu, aceşti bani sînt adunaţi cu mare greutate. „Cîte un leu sau cîte cinci dau tot cei care au mai puţin. Ceilalţi nu se prea grăbesc s-o facă”, susţine Elena Gavrişov. În consecinţă, pînă acum nu a fost posibilă deschiderea, pe lîngă Crucea Roşie din Ungheni, a  unui centru medico-social, de serviciile căruia ar beneficia, gratuit, zeci şi sute de persoane. Utilajul a fost adus cu mulţi ani în urmă, însă nu se reuşeşete amenajarea încăperilor – din lipsă de bani. Din acelaşi motiv, pînă în prezent nu a putut fi instalată o poartă, astfel ca accesul în sediul Crucii Roşii din Ungheni să fie liber. „Acum mergem prin curtea oficiului poştal, în vecinătatea căruia ne aflăm.
Uneori, sîntem nevoiţi să sărim peste poarta care, în zilele de odihnă şi pe timp de noapte, e încuiată”, spune Elena Gavrişov.
Doar satisfacţia datoriei îndeplinite, zîmbetul şi bucuria din ochii celor spre care se îndreaptă ajutoarele o fac pe preşedinta Crucii Roşii din Ungheni să continue, deşi are un salariu de… 490 de lei. La adunarea din 28 iunie, dînsa a fost realeasă pentru a şaptea oară consecutiv în fruntea organizaţiei raionale Ungheni a Crucii Roşii, unde munceşte neîncetat din 1986.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *