Cine a distrus iazul de la Milești?

În fotografie: iazul de la Mileşti
În fotografie: iazul de la Mileşti

Iazul  de la Milești, Nisporeni, din regiunea numită de localnici „La Custură”, nu mai este. Ani la rînd, să fie vreo 60-70 la număr, mileştenii se răcoreau aici în lunile toride de vară, îşi adăpau vitele, se odihneau, prindeau peşte. Acum, doar cîteva broaşte mai dau de veste că apa dătătoare de viaţă acoperea o suprafaţă de 70 de hectare.
Un tablou apocaliptic apare în faţa trecătorului. Din iazul cu pricina nu a mai rămas decît forma și ceva stufăriș la o margine. De apă nici urmă. Doar niște fisuri mari pe tot întinsul lacului. Alături de dig, stă o inscripție mare: ”Leucă a distrus iazul”.
Leucă, Petru Leucă, este primarul satului Mileşti. L-am contactat telefonic şi l-am întrebat ce se întîmplă? „Iazul nu mai are apă de trei ani. Dar nu numai acesta e uscat, mai este și cel de la Cîrnești, Brătuleni… În iazul de la Cetireni, Ungheni a pierit peștele din cauza căldurii. În toată Moldova situația e critică cu iazurile”, ne-a spus dînsul care este şi specialist licenţiat în domeniu.
Cu referire la bazinul acvatic de la Custură, primarul de Milești a explicat că acesta este arendat încă de prin anul 1998 de un cetățean din Ciutești, Nisporeni. Tot de pe atunci au și pornit problemele. De 14 ani primăria se tot judecă cu acest arendaș și nu poate ajunge la un numitor comun în ceea ce priveşte exploatarea iazului și achitarea taxelor în bugetul local. „S-au schimbat trei primari în această perioadă și nici unul nu a fost bun, toți au fost răi pentru acest cetățean”, a mai adăugat Petru Leucă.
Și totuși, unde este apa din iaz? A secat sau a fost scursă intenționat? Primarul a dat explicațiile de rigoare: „Cu vreo patru ani în urmă, arendașul a intervenit cu solicitarea de a da drumul la apă pentru a scoate tot peștele din iaz. I s-a permis. Dar de atunci, din anul 2008, nu prea au mai fost ploi. Totuşi, nu s-a renunţat la ideea de a-l „reanima”. Chiar şi astă iarnă s-a lucrat acolo, susţine primarul. Dar nivelul apei ce s-a acumulat a ajuns, în primăvară, la 80 de centimetri. Seceta ce a urmat a uscat totul. În asemenea condiții de secetă nimeni nu riscă să facă un pronostic: îşi va reveni oare acest iaz şi cînd?
În ceea ce priveşte inscripția de lîngă lac, Petru Leucă nu s-a arătat prea deranjat: ”Las’să scrie ce vor. Dacă distrugeam totul, așa cum zic autorii acelei inscripţii, nu mai eram ales și pentru al doilea mandat, cu aproape 70 la sută din voturi, chir în primul tur”.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *