Bonsaiul – tăierea puternică îl menține în formă

flori, BonsaiulBonsaiul este o operă de artă vegetală, ce are nevoie de un pic de atenție în fiecare zi. Udare, tăiere, amplasare și, bineînțeles, comunicare. Bonsaiul este un arbore sau, mai bine zis, un arbust miniaturizat cu artă, prin tăierea ramurilor și rădăcinilor.
Bonsaii sînt foarte apreciați de grădinarii la bloc, deoarece, datorită dimensiunilor mici, se poate găsi un loc pentru ei oriunde. Dar forma lor pitică nu apare de la sine. Bonsaii au nevoie să fie cultivați cu severitate pentru a-și păstra formele mici un timp îndelungat. Ei trebuie nu doar să fie tăiați în formă de mai multe ori pe an și cultivați cu ajutorul sîrmelor, ci este necesară și tăierea rădăcinilor.
Ca la orice plantă, partea de sub pămînt este un echilibru față de cea de deasupra solului. Dacă ați tăia doar crenguțele, rădăcinile rămase mult prea puternice ar produce o înmugurire mare a coroanei, care ar trebui scurtată din nou. De aceea bonsaii se scot din pămînt, o dată la doi-trei ani, primăvara devreme, și li se taie puternic rădăcinile. În felul acesta se formează multe rădăcini noi, scurte și fine care îmbunătățesc absorbția apei și substanțelor nutritive.
După schimbarea pămîntului, în primele patru săptămîni nu este nevoie de îngrășămînt. Este bine să schimbați ghiveciul puțin mai mare decît cel precedent și cît mai plat posibil. Aceasta este o condiție importantă pentru creșterea bonsaiului, chiar dacă irigarea va fi îngreunată. Doar într-un spațiu stîmt se poate obține o formă pitică a bonsaiului și frunze mici. Pentru a îmbiba pămîntul cu apă la fiecare udare sînt necesare mai multe doze mici. Se udă de preferință cu apă de ploaie, săracă în calcar.
Sfaturi de îngrijire:
1. Pieptănați din rădăcini cît mai mult pămîntul vechi.
2. Rețelele dese de rădăcini se scurtează cu generozitate cam cu 1/3 din lungimea totală.
3. Pentru ca planta cu picior îngust să nu cadă din vas, trebuie fixată cu elastice sau sîrmă.
4. Pentru rotunjire și coroană, trebuie adusă forma dorită cu ajutorul unei tăieri puternice.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *