BAC-ul s-a încheiat! Trăiască BAC-ul!

bacalaureatMari emoţii şi multe discuţii despre examenele de bacalaureat din acest an. Aproape totul deja s-a încheait. Primele rezultate au fost aduse la cunoştinţă.
La Ungheni, în acest an au susţinut examenele de bacalaureat 821 candidaţi. La moment, sînt 44 de note negative, jumătate dintre acestea – 22 – fiind înregistrate la centrul de bacalaureat de la Liceul „Mihai Eminescu”, iar cele mai puţine, doar trei – la centrul „Aleksandr Puşkin”. 30 din cele 44 de note negative sînt la limba română.
Numărul contestaţiilor depuse nu este foarte mare – doar 339 , comparativ cu anul precedent, cînd au fost înregistrate 758 de contestaţii. De notat că marea majoritate a celor care au note negative nu au depus contestaţii. „.Nu se merită, pentru în acest caz nota poate fi majorată doar cu un singur punct”,  a explicat Petru Mărgărint. În schimb, ei mai au o şansă să susţină în anul curent examenul.
În raionul Ungheni au fost semnalate şi trei lucrări respinse din start, pe motiv că au fost plagiate sau aveau semne pe ele. Comisia republicană va fi cea care va decide soarta celor trei elevi: fie că vor veni la sesiunea suplimentară, fie că vor susţine examenul la anul viitor, fie că vor putea convinge comisia că nu au nici o vină şi astfel lucrările respective vor fi notate cu 5.

La Nisporeni se atestă cam aceeaşi situaţie. Din cei 343 de candidaţi, 53 s-au ales cu note negative, cele mai multe fiind înregistrate şi aici la limba şi literatura română – 19. „Este îmbucurător faptul că avem şi multe note de 9 şi 10”, a accentuat Alexandra Lungu, şefă adjunct al Direcţiei raionale învăţămînt, tineret şi sport Nisporeni. Potrivit dînsei, rezultatele sînt satisfăcătoare.
Totuşi, au fost depistate şi unele încălcări de regulament, peste care s-a trecut însă cu bine în cele din urmă. „Responsabilitatea, creativitatea şi formarea de competenţe la copii mai lasă însă de dorit”, a concluzionat Alexandra Lungu, subliniind, totodată: „Mi-aş dori ca părinţii să aibă mai multă responsabilitate faţă de copiii lor, iar copiii să conştientizeze că învaţă pentru ei înşişi”.
Numărul contestaţiilor depuse de absolvenţii de liceele din Nisporeni a fost de 235. Doar o singură  lucrare a fost anulată.
Rezultatele finale vor fi cunoscute abia după data de 8 iulie, cînd vor fi examinate şi toate contestaţiile.
Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *