VIDEO | Cum e să ai o stână cu 300 de oi în Moldova

afacere cu ovine
Captură: publika.md

Locuieşte în Ungheni, dar se simte mai bine la Nisporeni, acolo unde are o stână cu 300 de oi. Este vorba despre Gheorghe David, care împreună cu fiul său, au pus pe picioare o afacere.
„Acasă vin stau o zi şi a doua zi mă duc înapoi. Sunt învăţat, când ies din casă mă uit la un animal, dar la Ungheni umbli dintr-un colţ în altul, nu ai la ce te uita”, a relatat Gheorghe David.
La început avea doar 12 oi. De-a lungul anilor a mai cumpărat, le-a înmulţit şi acum are aproape 300.
„Am luat berbeci de calitate şi tot timpul las dintr-ale mele. Să-l văd cum s-a născut, cum a arătat pielicica ceea de la naştere, cine-i mama sa, cine-i tată-său”, a povestit Gheorghe David.
Oieritul îi dă mari bătăi de cap. „Până găseşti un cioban, ciubote de fier îţi trebuie. Şi el lucrează două-trei zile, pe urmă se duce. Nu-i ca un tractor pe care l-ai oprit şi aşteaptă până când o să-i mai torni motorină. Oaia trebuie hrănită, trebuie dusă. Pasc şi eu, paşte şi fiul”, a explicat bărbatul.
Şi dacă pentru brânză şi pielicele sunt cumpărători, atunci lâna se prăfuieşte de ani de zile. „Lâna e bună, dar la noi în ţară nu ştiu… nu o iau. Am lâna de ani, stau scârte întregi. Aş da-o şi cu un preţ mai redus, numai să o avem unde o da”, s-a plâns crescătorul de oi. 
Şi cum orice muncă trebuie răsplătită, la toamnă, Gheorghe David va primi certificat care va confirma că are fermă de prăsilă.
Menţionăm că astăzi, la Orhei se desfăşoară prima ediţie naţională a Expoziţiei-târg de ovine şi caprine. Evenimentul este organizat de Ministerul Agriculturii, Federaţia Naţională a Fermierilor şi Federaţia Naţională a Crescătorilor de Ovine şi Caprine.

Sursa: publika.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *