La spitalul din Ungheni. De cum păşeşti pe teritoriul instituţiei, vezi schimbarea

În fotografii:  Tudor Vîlcu şi Lidia Şchiopu, admirînd noul aparat de sonografie
În fotografii: Tudor Vîlcu şi Lidia Şchiopu, admirînd noul aparat de sonografie

„E-e-ei, acum e foarte frumos… Parcă sîntem la sanatoriu”, zicea, mai zilele trecute, un uncheaş ce se trata în secţia de chirurgie a Spitalului raional din Ungheni. Mai fusese pe aici, recunoscu, în anul 2001. Aşa că avea tot dreptul să-şi spună cuvîntul.
De cum intri pe teritoriul spitalului, vezi schimbarea. Trotuare pavate, gazoane verzi, trandafiri, ghivece cu cele mai în vogă flori, copaci îngrijiţi, bănci nou-nouţe, coşuri de gunoi. Chiar recent, a apărut şi un foişor de mai mare dragul. „Sîntem în plină realizare a proiectului „Crearea climatului ecologic sănătos în cadrul Spitalului raional Ungheni”, finanţat de Fondul Ecologic Naţional”, explică Lidia Crăciun, directoarea instituţiei, după care punctează; „Vom face o restructurare a teritoriului, îl vom reamenaja. La prima etapă, am înlăturat copacii bolnavi şi bătrîni, care erau un adevărat pericol pentru clădiri, dar și pentru oameni. Am instalat coșuri de gunoi, bănci, un foișor, am semănat iarbă, am plantat flori”.
E abia începutul. Vor fi plantaţi noi arbuşi, vor fi sădiţi 500 de trandafiri…  „Eu cred că la vara viitoare teritoriul spitalului va arăta cu totul altfel, mult mai frumos”, conchide directoarea.
Aflăm că valoarea totală a proiectului respectiv este de 375 mii de lei, din care 300 mii au fost oferiţi de Fondul Naţional Ecologic, iar 75 mii – e contribuția spitalului.
Gospodarul bun se cunoaşte de la poartă
Cineva ar putea să se întrebe acum – şi pe bună dreptate – de ce am început-o cu amenajarea teritoriului,  şi nu cu performanţele în domeniul tratării pacienţilor? Răspundem: pentru că, zice o vorbă din bătrîni, gospodarul bun se cunoaşte de la poartă. Iată că şi noi am început-o cu poarta.
Iată doar cîteva date statistice: Spitalul raional din Ungheni are 370 de paturi, anual sînt trataţi circa 14 mii de pacienți. Aici lucrează, în prezent, 101 doctori, 257 asistente medicale, o armată întreagă de personal auxiliar. În total, instituţia are 600 de angajați. Suprafața pe care sînt amplasate cele 11 edificii cu 17 secţii spitaliceşti este de 3,6 hectare.
Dar să mergem mai departe
„Am reușit, în ultimii doi ani, să avem contribuţia noastră proprie în orice proiect pe care l-am implementat. În reparaţia blocului chirigical am investit peste jumătate de milion de lei din banii proprii, în chirirgia mininvazivă – 50 de mii…”, povesteşte Lidia Crăciun, accentuînd, totodată, că banii respectivi au fost cîştigaţi prin munca tuturor în anul precedent.
Exact cu zece zile în urmă, în secţia de ecografie a fost instalat un aparat performant, la care mulţi dintre medici nici măcar nu îndrăzneau să viseze. A costat 800 mii de lei – bani din propriile resurse, ale spitalului.
Cei doi doctori din cabinetul ecografie, Tudor Vîlcu şi Lidia Șchiopu s-au arătat mai mult decît entuziasmaţi. „Aparatul e foarte bun”, ne-a spus cu mîndrie Tudor Vîlcu, după care a specificat: „Este un mare pas înainte în diagnosticarea exactă”. Lidia Şchiopu a remarcat că, de acum înainte, vor fi depistate mult mai multe patologii ale inimii, domeniu în care este specializată de ani buni. Pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să facă drumuri la Chişinău în acest sens. Acum aici, pe loc, pot fi investigate şi ţesuturile moi, fie că e vorba de glanda tiroidă sau mamară, de muşchi sau formaţiuni pe piele. Aici, pe loc, investigaţiile vor fi mult mai compelxe, iar rezultatele mult mai exacte.
Se ştie că un tratament eficient depinde  anume de aceasta.
În secţia chirurgie
Cum să nu intărm în secţia chirurgie, care a fost dată în exploatare recent? Deşi era aproape de sfîrşitul zilei de muncă, i-am găsit pe  chirurgi la datorie.
„Cum vă simțiți în noua clădire?”, i-am întrebat. „Excelent!”, a urmat răspunsul. Şeful secţiei, Andrei Alexeev, ne-a povestit despre chirurgia miniinvazivă, care şi-a făcut deja viză de reşedinţă la Ungheni.  Noul aparataj, unul foarte performant, achiziţionat în ultima lună, le permite acum să efectueze cîte patru-cinci asemenea intervenţii chirurgicale pe zi.  „De acum înainte, vom folosi chirurgia miniinvazivă în serie”, a remarcat dînsul cu mîndrie, ţinînd, totodată, să explice: „Care-s avantajele acestei metode de tratament? Prin incizii mici facem fapte mari. Ca şi Ștefan cel Mare”.
Şi, ca vorbele să nu rămînă doar vorbe, ne-a dus într-un salon, să vedem un pacient care fusese operat cu o zi înainte. Plin de viaţă, optimist şi pus pe vorbă, acesta ne-a spus: „M-am ridicat din pat chiar de dimineaţă. Totul e bine. Mîine plec acasă”. Şi asta, după o intervenţie chirurgicală!
„Dacă am fi operat după metoda clasică, pacientul ar fi trebuit să stea în spital cel puţin 8-9 zile”, a subliniat Andrei Alexeev.
„Am făcut o investiție foarte bună, care va ridca calitatea serviciilor la alt nivel”, a concluzionat şi directoarea spitalului, Lidia Crăciun.
În fotografii: Lidia Crăciun, directoarea spitalului
În fotografii: Lidia Crăciun, directoarea spitalului

Au fost şi alte investiţii
Lidia Crăciun, dar şi alţi medici, ar putea povesti cu lux de amănunte şi despre cardiotocograful achiziţionat pentru maternitate – un aparat care permite să fie investigat mult mai complex fătul. Apropo, un astfel de aparat mai există doar la Centrul mamei şi copilului din Chişinău. Doctorii ar putea povesti despre utilajele de investigaţii de laborator, despre multe alte utilaje achiziţionate în  ultmii doi ani. „Acum, facem investigații care, cu cîțiva ani în urmă, se făceau doar la Centrul diagnostic”, pune punctul final Lidia Crăciun, apoi, după o mică pauză, continuă: „Investim și în personal. În afară de perfecționările obișnuite, medicii noștri participă la congrese internațonale, la simpozioane. Am discutat recent cu Ion Harea, consilierul lui Constantin Simirad, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, în vederea stabilirii unor relații cu spitalele ieşene. Ne dorim, în acest sens, parteneriate durabile. Ar fi o modalitate de creștere a profesionalismului, de a cunoaște lucruri noi, de a le implementa și aici, la Ungheni”.
Apropo, de cadre medicale
Deşi cam peste tot în afara Chişinăului, managerii instituţiilor medicale se plîng că nu le vin specialişti tineri, la Ungheni iată că încep să vină. Doar în ultimii doi ani, au fost angajaţi zece tineri specialiști-doctori. Se pare că în curînd vor mai veni doi. „Sînt cu toții buni, se implică, sînt bine pregîtiți, s-au integrat deja în colectiv. Mă bucur, căci au adus un suflu nou”, spune directoarea.
Totuşi, mai există probleme în acest domeniu. Sînt necesari specialişti în pediatrie, în  neonatologie, în secția de internare.
Noi proiecte
În scurt timp, Spitalul raional Ungheni va achiziţiona 22 de calculatoare noi, astfel ca să fie creat un sistem infiormaţional unic care, cu siguranţă, va uşura cu mult munca medicului. „Sîntem în negocieri cu o firmă din România, pentru a cumpăra de la ei un program special, care ne-ar permite crearea unei baze de date solide despre pacienți. Pentru noi este foarte improtant acest lucru. Ne-ar fi mai simplu să facem studiile necesare, ca ulterior să luăm măsurile ce se impun”, spune Lidia Crăciun.
„Visez să creăm, în baza secției de internare, un departament de urgență spitalicească. Văd acest departament cu trei-patru doctori foarte bine pregătiți, cu un laborator de urgență, cu radiografie, cu sonografie. Să nu uităm că pacientul are anume acolo prima întrevedere cu medicul şi ar fi foarte bine dacă ar merge apoi în secţie cu investigaţiile făcute, cu diagnisticul stabilit, cu tratamentul prescris”, îşi împărtăşeşte planurile directoarea spitalului.
Dar mai sînt şi alte proiecte
La ora actuală, se lucrează intens pentru deshiderea unei secții de hemodializă, despre care se vorbește deja de cîțiva ani buni. Dacă anterior se discuta despre uilizarea unor echipamente  deja folosite, acum a apărut o nouă oportunitate: să fie aduse utilaje noi, performante – din Germania.
Se negociază, tot cu specialişti din Germania, şi în vederea achiziţionării unui computer tomograf, care e foarte și foarte necesar pentru calitatea diagnosticării. Ar fi un succes enorm.
Lidia Crăciun e foarte încrezătoare şi speră ca, pînă la finele anului curent, multe din aceste proiecte să fie realizate.
O ultimă concluzie
„Ne vom axa pe performanța serviciilor, căci, în cadrul reformei în sectorul spitalicesc vor rezista spitalele care vor oferi calitate și performanță. De aceea vom continua să investim în personal, în utilaj, în echipamente performante, astfel ca pacientul să nu mai fie nevoit să meargă la Chișinău pentru investigații sau tratament, ci să i se rezolve toate porblemele medicale aici, pe loc, calitativ și într-un termen cît mai restrîns”, a opinat, la final, Lidia Crăciun.
În fotografii: În curtea spitalului
În fotografii: În curtea spitalului

Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *