“Profesionalism, responsabilitate și suflet – asta mi-aș dori să văd la toţi medicii din regiune”

Oleg Belbas, şeful Agenţiei Teritoriale Ungheni a Companiei Naţionale Asigurări în Medicină
 Interviu cu Oleg Belbas, şeful Agenţiei Teritoriale Ungheni a Companiei Naţionale Asigurări în Medicină 
Cum apeciați, domnule Belbas, situația în sistemul de sănătate din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi?
Vreau să încep cu faptul că sistemul nostru medical se trage încă de la Semașko și principiul lui: pe un doctor bun poporul îl hrănește. Amprentele lui se observă și în prezent. Şi totuşi, pot spune fără nici o rezervă, că în regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași situația nu este rea. Aş aprecia-o cu nota 7,5 sau chiar 8. Dacă e să vorbesc despre medicii din fiecare raion în parte, aş spune următoarele: nisporenenii sînt mai sufletişti, mai deschiși, călărășenii sînt și ei sufletisti, dar puțin mai pragmatici. Unghenenii însă… sînt chiar pragmatici de tot. Indiferent însă de aceasta, fiecare medic trebuie să fie responsabil de activitatea pe care o desfășoară și să predomine, totuşi, umanismul.
Deci, există loc şi pentru mai bine.
Există. Profesionalism, responsabilitate şi suflet – asta mi-aş dori să văd la toţi medicii din regiune.
Aș vrea să abordăm şi un alt subiect: baza materială a instituţiilor medicale.
Ceea ce pot spune e că fondul asigurărilor obligatorii medicale, de care depind investiițiile, este în continuă creştere, cam cîte 7-8% anual. Dar 70% din acest fond este asigurat de stat – pentru 14 categorii de cetăţeni. Populaţia însă… Circa 30% din cetăţeni sînt neasiguraţi. E vorba de cei ce nu-s angajați în cîmpul muncii sau lucrează la negru. Dacă toţi ar plăti contribuția lor, fondul ar creşte semnificativ: de la 3 miliarde la 7-8 miliarde de lei.
Şi atunci, mult mai multe probleme din medicină s-ar rezolva.
Evident. S-ar majora salariile lucrătorilor medicali, s-ar investi pentru crearea unor condiții cît mai favorabile de prestare a serviciilor medicale calitative. Or, calitatea depinde atît de medici, cît și de baza tehnico-materială, de utilaje, dar şi de atitudinea cetățeanului față de sănătatea lui.
Care este totuşi, la ora actuală, din punctual dumneavoastră de vedere, atitudinea cetățeanului față de sănătatea lui?
Nu putem să ne debarasăm de mentalitatea sovietică, că doar medicul e responsabil pentru sănătatea noastră. În consecinţă, oamenii se adresează la doctor mult prea tîrzu. Nu încetez să repet: cetățeanul trebuie să fie mai responsabil în acest sens.
Să procure, inclusiv, poliţa de asigurare medicală. 
Da. Ar trebui să avem respect față de legislație. Mulți profită acum de faptul că asistența medicală primară se prestează tuturor, indferent dacă are sau nu asigurare şi nu vor să înţeleagă că este o datorie a fiecăruia să contribuie la dezvoltarea sistemului medical. Dacă acumulările ar fi mai mari, și investițiile în medicină ar fi mai mari, și aparatajul mai performant și cozile la doctor mai mici. La noi unii îşi cumpără poliţa de asigurare medicală doar cînd ajung într-o situaţie gravă.
Și în final, în zi de sărbătoare…
Ce le-aș dori medicilor? În primul rînd, să-și iubească profesia, să fie demni de halatul alb pe care îl poartă. Niciodată să nu ajungă în calitate de beneficiari ai serviciilor medicale, ci doar să presteze servicii medicale şi, dacă se poate, în scopuri profilactice.
Lucia Bacalu
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *