Primii paşi în construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni

gazoduct Ungheni -IasiGuvernul României a aprobat în această săptămână o hotărâre privind o serie de indicatori tehnico-economici ai conductei de gaz Iași–Ungheni, printre care studiul de fezabilitate al proiectului investiţional, anunţă portalul eco.md. Noul gazoduct urmează să aibă o capacitate de transport de circa 1,5 miliarde de metri cubi anual.
Conducta va asigura atât importul, cât și exportul de gaze. În condițiile în care Republica Moldova importă circa 90 la sută gaz din Federația Rusă, gazoductul urmează să diversifice sursele de import a gazului, dar și să asigure o mai mare independență față de gazul rusesc. Gazoductul Iași–Ungheni urmează să înlocuiască circa 15–30 la sută din gazul pe care îl importăm din Federația Rusă.
Independenţă energetică faţă de Gazprom
De aceeaşi părere este şi Tudor Cojocariu, cercetător stagiar pe lângă Centrul Român de politici Europene din Bucureşti, care susţine că pentru Republica Moldova, construcţia acestui gazoduct are o importanţă strategică. „Ar permite RM să negocieze mai relaxat cu Gazprom, în primul rând, să fie conectată prin România la piaţa europeană a gazelor, putând deveni, astfel, mai puţin dependentă energetic”, crede Cojocariu.
Gazpromul, o piedică
Pe de altă parte, ministrul moldovean al Economiei, Valeriu Lazăr, a precizat că în calea desfăşurării acestui proiect este o piedică. „Chişinăul trebuie să obţină şi acordul concernului rus Gazprom care gestionează reţeaua de conducte din RM prin întreprinderea mixtă Moldovagaz, în care deţine 50% de acţiuni”, a comunicat pentru „Europa Liberă” oficialul.
Acesta a menţionat totuşi că Uniunea Europeană va ajuta RM să-şi îmbunătăţească securitatea energetică, inclusiv prin conectarea la reţeaua de gaze naturale a României.
Lazăr, de asemenea, a specificat că gazoductul va avea nu atât o importanță comercială, cât strategică. „Nu ne rezolvă toate problemele, dar ne aduce în faza reală a politicii energetice paneuropene, care prevede ca toate țările trebuie să aibă minim două surse de alimentare cu gaze”, a spus Valeriu Lazăr.
2012 vs 2014
Rămâne incertă data când va fi finalizată construcţia gazoductului. Astfel, Vlad Filat, premierul RM, declara în cadrul unui interviu pentru Agerpres că, până la finele acestui an, gazoductul Iaşi-Ungheni ar putea fi finalizat.
Mai puţin optimist este Traian Băsescu, preşedintele României. „Cred că acesta va fi finalizat undeva în 2014, către sfârşitul anului”, declara Băsescu pentru Radio România Actualităţi.
Valoarea totală a proiectului Ungheni-Iași este estimată la 19 mil. de euro. O parte din costul acestuia va fi acoperit din grantul de 7 mil. de euro acordat de Comisia Europeană, în cadrul Programului operațional comun România–Ucraina–R. Moldova. Din grantul acordat de UE, 3 mil. de euro vor fi acordate Republicii Moldova, însă aceasta mai are nevoie de alte 6 mil. de euro pentru construcția acestui gazoduct pe teritoriul său.
În total, gazoductul Ungheni-Iași se va întinde pe teritoriul RM pe o lungime de doar nouă kilometri. În plus, aici vor fi construite și stații de măsurare și de compresoare.
autor: M.L.
Sursa: jurnal.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *