O medalie de bronz la canoe pentru un petreştean

În fotografie: Pavel Rusu (primul)
În fotografie: Pavel Rusu (primul)

Pavel Rusu, originar din satul Petreşti, Ungheni, s-a întors cu medalia de bronz de la etapa a treia a Cupei Mondiale la caiac-canoe, care a avut loc la Moscova, pe canalul Krîlatskoie, în perioada 30 mai – 4 iunie.
Petreșteanul  a fost întrecut pe distanţa de 1000 de metri doar de un concurent din Rusia şi altul din Uzbekistan. Antrenorul său, Alexandru Kirpicenco, unul dintre cei mai experimentaţi tehnicieni din Europa, a declarat că este foarte mîndru de discipolul său, mai ales că Republica Moldova de mult nu a mai obţinut o medalie la canoe. Iată că a adus-o Pavel Rusu.
Mama sportivului, Eugenia, e foarte mîndră de fiul său. Dînsa a povestit, pentru “Expresul”, că Pavel a început antrenamentele la canoe cu opt ani în urmă. Avea doar 15 ani cînd a plecat la Chişinău să-şi încerce norocul la o instituţie de învăţămînt. A ajuns la Liceul sportiv dintr-o pură întîmplare, fiind îndrumat de unchiul său.  Pînă atunci nu luase niciodată vîsla în mină. Fiind în sat, îi plăcea să înoate, dar nici prin cap nu i-a trecut că va ajunge un sportiv de performanţă.
O plimbare cu barca pe lacul de la Sculeanca din Chişinău l-a făcut să înțeleagă că acest sport îi este predestinat, notează site-ul Petresti.md.
Pavel Rusu are 23 de ani, fiind proaspăt absolvent al Universităţii de Eduaţie Fizică şi Sport din Chişinău. Florile pe care le-a primit la Moscova în cadrul festivităţii de premiere le-a trimis acasă, la Petreşti, mamei, imediat ce a aterizat pe aeroportul din Chişinău. Iar medalia şi-a păstrat-o. E prima sa medalie la o competiţie atît de importantă. Şi nu ultima, speră canoistul moldovean.
De notat că Pavel Rusu este al doilea sportiv cu rădăcini unghenene care-şi face loc în lumea bună a canoiştilor, după Victor Mihalachi, originar din Floriţoaia Veche, multiplu campion european şi mondial sub culorile României.
Natalia Junghietu 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *