Kohleria, clopoței roșii și pufoși

Kohleria, clopoței roșii și pufoșiKohleria reprezintă una dintre plantele cel mai des întîlnite în locuințele noastre. Chiar dacă numele nu-i este întotdeauna cunoscut, această plantă este admirată și iubită pentru florile ei asemănătoare celor de Gloxinia, cu care este și confundată uneori și care arată ca niște trompete colorate, ușor pendante, presărate cu puncte mici.
Condiții de îngrijire/cultivare: se dezvoltă spectaculos în ghivece suspendate, poziționate pe terase sau balcoane însorite sau, cel puțin, cu lumină intensă. Au nevoie de spații aerisite, dezvoltîndu-se deopotrivă pe verticală, dar și pe orizontală. În cîteva luni, o plantă matură poate ”să îmbrace” cu frunze și flori marginile ghiveciului.
Lumina reprezintă un factor-cheie în cultivarea Kohleriei. Pentru a vă bucura de delicatele ei flori roșii, trebuie să așezați ghiveciul într-un loc bine luminat. O iluminare insuficientă face ca planta să crească anemic, dezvoltîndu-și tulpina subțire și înaltă cu frunze rare, de un verde pal și fără flori.
Kohleria iubește căldura, dar nu exagerată. Rezistă mai bine la răcoare decît la arșiță, în ultima situație florile se trec mai repede, iar frunzele se răsucesc la început, apoi se usucă și cad. Kohleria crește și înflorește foarte bine între 16 și 24 de grade Celsius. Menținerea pe o perioadă de circa două săptămîni a unor temperaturi de 12-15 grade, induce planta în repaus. Acest lucru se întîmplă, de obicei, iarna.
Kohleria este o plantă ce adoră umiditatea atmosferică. Un aer prea uscat va face ca florile să se ofilească mult mai repede. Din aprilie pînă în septembrie îi puteți administra, la fiecare 15 zile, îngrășăminte pentru plante cu flori.
Înflorirea se desfășoară din primăvară pînă toamna tîrziu, începînd chiar cu luna mai. Dacă a pornit în vegetație din februarie, vă va surprinde cu primele flori chiar din luna aprilie. Dacă beneficiază de condiții propice poate înflori și pe timp de iarnă.
Înmulțirea se poate face prin butași de vîrfuri, prin rizomi sau porțiuni de rizomi, suficient de mari sau care să conțină 2-3 muguri.
Trucuri și sfaturi speciale: deși necesită umiditate ridicată în aer, în sol nu tolerează excesul de apă, rizomii putrezind repede, mai ales iarna, în condiții de frig și lumină scăzută.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *