Inspecția socială a prezentat neregulile depistate în cadrul primelor controale

Inspectia sociala a prezentat nereguli in cadrul primelor controale
Sursa: mpsf.gov.md

Inspecția socială instituită la finele anului curent de către Guvern a efectuat în perioada lunilor martie – mai mai multe verificări privind acordarea ajutorului social în raioanele: Nisporeni, Drochia, Orhei, Ialoveni, Ungheni, Călăraşi, Cahul, Teleneşti, Floreşti.
În rezultatul acestor verficări, șeful Inspecției socialeMircea Grigorev a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că au fost depistate mai multe nereguli și chiar fraude privind stabilirea și plata ajutorului social.

„Principalele nereguli la acordarea ajutorului social depistate de Inspecție în unele raioane ale țării sunt: acordarea ajutorului social familiilor în care nu toți membrii adulți sunt încadrați într-un statut instituțional care i-au dat dreptul la acest ajutor, tăinuirea veniturilor familiilor, declararea eronată a informaţiei despre bunuri si averea familiei, corectări şi modificări a informaţiei din cererile de prestaţii sociale de către unii asistenţi sociali, etc”, a enunțat Grigorev.
În contextul celor expuse, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga a făcut apel către autoritățile publice locale să se responsabilizeze la eliberarea actelor în ce privește componența familiei, terenurilor agricole deținute, altor bunuri. Să sesizeze asistenții sociali atunci cînd depisteaza și știu că beneficiarii nu declară veniturile, sunt angajați la negru etc.
De asemenea, Buliga a solicitat asistenților sociali să se comporte corect și echidistant cu solicitanții de ajutor social
Menționăm că numărul familiilor care beneficiază de ajutor social este în creștere. În anul 2011 circa  80 de mii de familii cele mai sărace și-au completat bugetele cu acești bani. Peste 80% din familii beneficiare de ajutor social  au în componenţa lor cel puţin un copil. Cuantumul mediu al acestei prestații pentru familiile cu copii a constituit – peste 800 lei (dintre care familii cu un copil – 685 lei, cu doi copii – 841 lei, cu trei copii și mai mult – 1115 lei, familii dintr-un membru adult cu copii – 690 lei).
În anul 2012, în Bugetul de Stat sunt prevăzute circa 438 mln lei pentru plata ajutorului social.
Sursa: UNIMEDIA

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *