Deficit acut de medici de familie la Nisporeni

Vera Tăbăcaru, șefa Centrului Medicilor de Familie Nisporeni.O sărbătoare profesională, de obicei, îi motivează pe mulți să vorbească despre realizări și perspective. Parcă ne-am fi dorit un scenariu similar şi în cazul Centrului Medicilor de Familie Nisporeni, unde am poposit în ajunul Zilei lucrătorului medical. Dar nu a fost să fie… 
„Elevii Colegiului de Medicină din Ungheni, cînd aud despre o eventuală repartizare la Nisporeni, fug cît mai departe”, spune cu regret în glas Vera Tăbăcaru, șefa Centrului Medicilor de Familie Nisporeni. Ce să mai vorbim despre absolvenţii Universităţii de Medicină? Dînsa s-a arătat foarte îngrijorată de situația la zi în ceea ce priveşte asigurarea cu cadre medicale. „Avem un deficit acut de medici de familie la Nisporeni. Există sate în raion unde nu este nici un lucrător medical. Despre ce fel de calitate a serviciilor putem vorbi în asemenea situaţie?”, se întreabă ea.
La ora actuală, în raionul Nisporeni activează șapte centre de sănătate, 13 oficii ale medicului de familie și opt puncte medicale. În total, sînt angajați 23 de medici de familie. ”Este strigător la cer!”, adaugă Vera Tăbăcaru, după care zice: „Noi am avea nevoie de încă cel puţin 15 specialiști, deşi ideal ar fi să avem 50 de medici, pentru a asigura servicii de calitate populației raionului”.
Pe de altă parte, dînsa susține că, în ultimii patru ani, la Nisporeni s-au făcut multe lucruri frumoase pentru a asigura personalul cu condiții optime de muncă. Numai în anul curent, după o reparație capitală, își vor redeschide ușile trei centre de sănătate din satele Seliște, Boldurești și Mărinici. Banii pentru lucrări au fost obținuți din fondurile Băncii Mondiale, ale Ministerului Sănătății, dar și din surse proprii. Tot în acest an, toate centrele de sănătate din raion au fost dotate cu mobiler nou și calculatoare. „Am creat condiții bune, dar în zădar, căci nu are cine să beneficieze de ele”, revine la aceeaşi problemă, cea mai dureroasă la ora actuală, Vera Tăbăcaru.
Cu toate acestea, nu își pierde curajul și optimismul, mai ales că puținii medici cu care lucrează sînt cei mai buni, potrivit dînsei. Cînd  vorbește despre ei, faţa i se luminează. „Fetele mele”, aşa îşi dezmiardă colegele. Are încredere în potențialul fiecărui medic și este gata să-și susțină colegele nu doar cu sfaturi profesionale, ci şi cu un cuvînt spus din suflet.
Nu uită niciodată de pacienți. Aceştia, spune dînsa, nu întotdeauna au nevoie neapărat de medicamente de la doctori, ci de o atitudine umană, căci un cuvînt bun, uneori, ”lecuiește mult mai multe boli”.
Chiar dacă există probleme, preferă să le rezolve, nu să se plîngă. Iar colegilor ei medici le-a transmis, din suflet, aşa cum îi este obiceiul, următorul mesaj: „Vreau să le doresc sănătate, să aibă grijă de sănătatea proprie, căci numai așa vor putea munci în numele sănătăţii populației”. Apoi a mai adăugat: „Le spun tuturor elevilor din raion să meargă mai departe la studii, dar să nu uite niciodată de locurile natale. Să revină la baștină, în calitate de specialiști buni și, mai cu seamă, de  medici buni”.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *