De hram, au învățat arta confecționării măștilor

De hram, au învățat arta confecționării măștilorNumeroşi pasionați de arta confecționării măștilor, veniţi din diferite colţiuri ale Republicii Moldova, au luat parte, săptămîna trecută, pe 24 mai, la un atelier de creație, desfășurat la Ciutești, Nisporeni, unde activează de ani buni Studioul artistic „Masca”.
Evenimentul a purtat genericul ”Rolul artei în formarea abilităților de comunicare și interpretare” și a avut loc sub egida Centrului național de conservare și promovare a patrimoniului cultural imaterial.
”Vrem să transmitem celor interesați de această artă un mesaj pe care să-l poată duce cu ei acolo de unde vin, tinerei generații, căci numai așa vom păstra vie cultura confecționării măștilor”, a declarat, chiar în debutul atelierului de creație, Grigore Stamati, conducătorul Studioului ”Masca”. Totodată, dînsul a accentuat că este dispus să-şi împărtăşească toate „secretele” meseriei, iar cel mai important dintre acestea este… talentul.
În cadrul atelierului, un accent aparte a fost pus pe însuși procesul de lucru la toate etapele de ”naștere” a unei măști. Potrivit lui Grigore Stamati, pentru confecţionarea unei măști de mărime medie trebuie folosite cam trei kilograme de lut „extras de pe fundul fîntînilor” și hîrtie încleiată strat cu strat peste sculptura din lut.
„Am făcut un drum lung pînă la Ciutești. Nu-mi pare rău deloc. Sper să preiau toate ideile interesante, pentru a le transmite copiilor din Orhei, pasionaţi de această artă”, şi-a împărtășit, la final, impresiile Maria Anghel, profesoară de educație tehnologică la Liceul „Alexandru Donici” din Peresecina, Orhei.
Studioul artistic ”Masca” din Ciutești și-a început activitatea în anul 2005. Lucrările confecţionate aici au fost expuse la numeroase expoziții, festivaluri și evenimente culturale, fiind, de fiecare dată, premiate. „Arta e mai sinceră la sat”, a explicat Tudor Botin, membru al Uniuniii Artiștilor Plastici din Moldova, prezent la eveniment.
De notat că, în acea zi, la Ciuteşti s-a sărbătorit şi hramul localităţii.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *