Corupţia şi BAC – ul

Alexandru CiuvagaDespre examenele de bacalaureat şi corupţie ne vorbeşte, în rîndurile ce urmează, Alexandru Ciuvaga, şeful Direcţiei învăţămînt, tineret şi sport Ungheni, vicepreşedintele raionului.
Există în instituţiile de învăţămînt corupţie?
Ce înseamnă “există”? Ea există pur teoretic. Nu a fost prins nimeni de mînă.
Totuşi, se spune că există corupţie şi cea mai mare e la BAC.
Da, se spune. Dar sînt vreo 30 de oameni care elaborează subiectele examenelor. Ei îşi pun semnătura că nu le vor divulga. Mai apoi, lucrările sînt secutizate şi aduse la bancă. Doar eu şi secretarul comisiei avem dreptul să le luăm, şi iarăşi prin semnătură. Prin process-verbal sînt înmînate preşedinţilor centrelor de bacalaureat, după care, tot prin semnătură, sînt date asistenţilor. Totul se face prin semnătură. Lucrările sînt codate. Nimeni nu ştie cine le-a scris. Deci, se iau toate măsurile pentru ca lucrările să fie securizate. Cel care va fi prins cu “mîţa în sac” este pasibil să răspundă contravenţional, disciplinar sau chiar penal. Apropo, şi elevii îşi vor pune semnătura că nu deţin asupra lor careva informaţii adăugătoare.
Ce se va întreprinde în cazul în care elevul este prins cu surse adăugătoare de informaţii?
Va fi eliminat de la examen şi poate să vină doar la anul viitor pentru a suţine examenul. Se spune că cel mai important loc al liceului este veceul, pentru că acolo i se transmite elevului toată informaţia. Probabil că există acest fenomen, dar nu putem să-i interzicem copilului să meargă la veceu. Şi nici nu putem pune în veceu un om de serviciu. Menţionez că elevul merge la veceu cu un asistent.
În luna mai, Ministerul Educaţiei a lansat o campanie de informare şi responsabilizare anticorupţie, cu genericul “Corupţia omoară educaţia!”.
Da, sînt de acord cu aceasta. Atît timp cît voi fi în acest post, voi lupta cu corupţia.
Şi cum o veţi face?
Creînd condiţii ca ea să nu aibă loc. Eu nu sînt Don Quijote să mă bat cu morile de vînt, sînt conştient de ceea ce pot face. Cred totuşi că putem face multe. Dar treptat. Anul acesta, în cazul unei bănuieli, se va permite ca lucrătorii Centrului de corupţie să intre la examenele de bacalaureat. Se va deschide şi o linie telefonică fierbinte.
Care este metodologia organizării examenelor?
În metodologia organizării examenelor s-a schimbat doar un singur punct: se permite ca absolventul să vină împreună cu un părinte să-şi vadă lucrarea după ce i s-a anunţat nota. Pînă acum i se permitea doar absolventului să-şi vadă lucrarea. Este o premieră, vom vedea ce rezultate va aduce acest lucru. Pentru anul viitor vom informa cele 12 licee din raion despre posibilitatea de a susţine examenele de bacalaureat în propria instituţie. Desigur, cu condiţia ca  sălile de examinare să fie dotate cu camere de supravegheat, să fie bruiate apelurile telefonice.
Cîte centre de BAC sînt la Ungheni în acest an?
Patru centre, în care vor susţine examenele 821 elevi, inclusiv 71 de restanţieri. Vom crea condiţii bune pentru ca elevii să se poată concentra asupra lucrărilor sale. Vom evita să organizăm examenele în holuri, săli de festivităţi sau sălile de sport, pentru că acolo unde-s mulţi e şi gălăgie mare. Cîte 20-25 elevi în clasă ar fi ideal.
Natalia Jungheitu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *