VIDEO | Astăzi se împlinesc 22 de ani de la "Podul de Flori" peste Prut

podul de flori, Prut
Captură: publika.md

Astăzi se împlinesc 22 de ani de la acţiunea „Podul de Flori”. Evenimentul a fost unul simbolic şi a consemnat prima deschidere a frontierei dintre România şi Moldova, după aproape 50 de ani de la instalarea graniţei pe râul Prut.
Acţiunea „Podul de Flori” a avut loc pe 6 mai 1990 şi a fost organizată de Liga culturală pentru unitatea românilor de pretutindeni, în colaborare cu Asociaţia culturală Bucureşti-Chişinău şi Frontul Popular din Moldova.
Atunci, au fost simplificate metodele de trecere a frontierei, iar moldovenii au putut merge dincolo de Prut. De asemenea, de-a lungul hotarului, au fost create opt puncte de trecere: Miorcani – Pererâta, Stânca – Costeşti, Iaşi – Sculeni, Ungheni – Pod Ungheni, Albiţa – Leuşeni, Fălciu – Ţiganca, Oancea – Cahul şi Galaţi – Giurgiuleşti. Cel mai mare flux de persoane a fost înregistrat la punctul de frontieră Ungheni- Pod Ungheni, pe unde au trecut aproape 250.000 de oameni.
Unii s-au aventurat şi au trecut Prutul înot. Cei mai mulţi dintre ei au adus cel puţin câte o floare, pe care au aruncat-o în apă, ca un gest simbolic ce rămas în istorie. După acel eveniment, procedurile de trecere a frontierei moldo-române au fost simplificate considerabil.

Sursa: publika.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *