Ungheniul împînzit de reclamă rusă. Da sau ba?

reclama rusa, UngheniAcum o lună, directorul Muzeului de istorie şi etnografie din Ungheni, Vasile Iucal, tare se mai plîngea că oraşul Ungheni este împînzit cu reclamă în limba rusă. „Sînt unele chestiuni care te fac să rămîi perplex de prostia omenească”, declara dînsul în cadrul unui miting organizat în centrul oraşului, referindu-se la unele devieri de la bunul simţ, inclusiv la reclama în limba rusă.
Noi am pornit imediat în căutarea acelei reclame ruse, despre care vorbea istoricul. Chiar dacă pare  un om serios şi, logic, ar trebui să-l credem pe cuvînt, am decis că e bine să ne convingem cu ochii proprii că, vorba ceea, adevăr grăieşte Vasile Iucal.
Am luat-o pe strada centrală, cea mai aglomarată şi cu cele mai multe unităţi comerciale, unde şi reclamă e mai multă decît în alte părţi.
Deci, strada Naţională. Traseul: Liceul „Mihai Eminescu” –  fostul magazin „Rîndunica”. Am mers pac cu pas, fiind atentă la orice afiş, la orice detaliu şi chiar la mica publicitate afişată pe stîlpi. Îi voi dezamăgi pe unii: nu prea am văzut reclamă în limba rusă. Chiar şi pe panourile publicitare mari, unde se reclamează produse importante, nu am văzut măcar subtitre în rusă, ceea ce nu ar fi fost o încălcare de lege. Totul – doar în limba română! În ceea ce priveşte mica publicitate de pe stîlpi, o găsim atît în limba română, cît şi în limba rusă. Ce să-i faci omului? Doar nu vom sta de pază lîngă fiecare stîlp sau gard ca să-i interzicem să-şi pună anunţul scris în limba rusă.
Concluzia: am rămas ferm convinsă că Ungheniul nu este chiar atît de împînzit cu reclamă rusă, după cum declară unii.
Supărat nevoie mare, directorul muzeului din Ungheni mai spunea cu indignare:  „De control din partea autorităților și a respectării legislației lingvistice – nici vorbă. Am propus de mai multe ori ca în cadrul Consiliului raional să fie organizată o comisie care s-ar ocupa de controlul în privința legislației lingvistice, dar lucrurile au rămas, deocamdată, în aer”.
Ce se întîmplă şi de ce adiministraţia publică locală nu-şi bate capul de respectarea legislaţiei lingvistice? Petru Langa, vicepreşedintele raionului Ungheni, a recunoscut că o asemenea chestiune a fost pusă în discuţie şi nu doar o singură dată.  Referindu-se la constituirea unei comisii speciale, oficialul a remarcat că nu-i bai, poate fi creată. Ei şi? Ce va urma?  „Noi nu avem nici un drept să interzicem agenţilor economici să-şi plaseze publictatea în limba rusă. Nu există o asemenea prevedere legislativă. Poate că unii dintre ei vor să se adreseze doar publicului rus. În ceea ce priveşte mica publicitate de pe stîlpi, cu atît mai mult nu putem să facem nimic la ora actuală”, a explicat vicepreşedintele raionului, după care a subliniat că e nevoie de o modificare a legislaţiei în acest sens.
Potrivit dînsului, totuşi este necesar de acordat o atenţie mai mare acestei probleme. Respectul faţă de limba oficială a statului trebuie educat din grădiniţe şi şcoli. Şi presa ar trebui să-şi spună cuvîntul atunci cînd vine vorba de publicitatea în limba rusă. Şi cetăţenii ar trebui să lase indiferenţa într-o parte. „Ca cetăţean activ al acestui oraş, Vasile Iucal ar putea să încerce să se implice în soluţionarea unei astfel de probleme, nu doar să critice”, a opinat în final Petru Langa.
Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *