Ultimii veterani ai celui de-al doilea război mondial: uitaţi sau omagiaţi?

veteraniPe data de 5 mai, la Năpădeni a fost petrecut pe ultimul drum Victor Nemţanu, veteran al războiului al doilea mondial, invalid de război. Avea 88 de ani. După război a revenit acasă şi a muncit toată viaţa în gospodăria agricolă din localitate.
“Am avut onoarea să-l cunosc. Era un om cu literă mare”, spune Alexei Filimon, unul dintre foştii conducători ai acestei gospodării, după care continuă: “Cu regret, în ultimul său drum a fost petrecut de foarte puţini săteni, de oficialităţi şi elevi – nici pomeneală”.
“Este adevărat, în ultimii ani foarte puţină lume merge la înmormîntări. Nu mai există acele tradiţii de altă dată, cînd oamenii erau petrecuţi în ultimul drum de tot satul”, spune primarul de Năpădeni, Maria Iov. În plus, numărul populaţiei a scăzut drastic, tinerii au plecat, astfel că, potrivit dînsei, nici nu prea are cine să meargă la funerarii. “Personal, în acea zi am fost la Ungheni, unde trebuia să particip la un seminar”, a mai spus primarul.
Fiind întrebată dacă primăria va acoperi o parte din cheltuielile pentru funerarii, aşa cum prevede Legea cu privire la veterani, Maria Iov a răspuns: “Nu avem planificate în buget surse financiare în acest scop. Banii pe care îi avem nu ne ajung nici pentru întreţinerea instituţiilor publice din teritoriu”.
Notă: În art. 14 al Legii cu privire la veterani se stipulează: u) organizarea pentru (…) participanţii la război (a funerariilor – nota redacţiei) – cu o reducere de 50% din costul funeraliilor;  (3) Cheltuielile legate de acordarea prestațiilor prevăzute (…) vor fi suportate din bugetele unităților administrativ-teritoriale.
Livia Caţer, directoarea gimnaziului din localitate, a dat asigurări că elevilor li se vorbeşte în permanenţă despre înaintaşii lor, inclusiv despre veteranii celui de-al doilea război mondial. În ajun de Paşte, au fost organizate grupuri de copii care au făcut ordine la mormintele unor veterani. Atunci cînd decedează un veteran de război sau un veteran al învăţămîntului, se organizează minuturi de reculegere în memoria acestora. „Vă invităm la noi şi vă veţi convinge de toate acestea”, ne-a spus Livia Caţer. Chiar dacă elevii nu au participat la funerariile unui veteran de război – pentru ei, susţin psihologii, este o suprasolicitare emoţională – cu siguranţă li se va vorbi despre el. Gimnaziul, potrivit directoarei, a pregătit, cu ocazia zilei Victoriei, un program special care include şi discuţii, şi o festivitate specială, şi depunere de flori.
La ora actuală, Năpădeniul a rămas doar cu un singur veteran al celui de-al doilea război mondial – Mitrofan Garabagiu. Nu se poate deplasa şi de aceea primăria a decis să meargă la el acasă pentru a-l felicita şi a-i înmîna un colet.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *