Peste un miliard de euro pentru a face Prutul navigabil

Rîul Prut navigabil
Sursa: bzi.ro

Rîul Prut ar putea redeveni navigabil. Autoritățile ieșene și cele din Republica Moldova au discutat din nou despre acest proiect zilele trecute, în cadrul unei întîlniri comune purtate la Chisinau. Conform prefectului Dragomir Tomaseschi, costurile totale s-ar ridica la suma de 1,5 miliarde de euro. „Am discutat despre proiectul Prutului navigabil.
Si ei sunt interesati sa se investeasca in zona, mai ales pe partea Republicii Moldova. Prutul a facut mari ravagii la inundatii si de aceea trebuie reabilitat cat de curand. Este o actiune care poate fi derulata cu ajutorul fondurilor europene sau prin fondul Dunarii, iar in acest fel am putea salva toate terenurile arabile din zona. Ar fi cuprinse si circa zece hidrocentrale, iar in paralel se poate lucra la transformarea in artera navigabila. Totul ar trebui derulat printr-un proiect comun”, a spus Dragomir Tomaseschi. În perioada interbelica, raul era navigabil pâna la Ungheni, însa pe vremea comunistilor, navigatia a fost abandonata, cursul apei nemaifiind întretinut.
Si seful Consiliului Judetean IasiConstantin Simirad, a sustinut ca proiectul trebuie derulat in regim de urgenta. „Ideea aceasta este destul de veche. Mi-ar parea foarte bine daca am reusi, avand in vedere ca resursele de comunicare sunt destul de limitate. Partea moldava are o retinere in acest caz, pentru ca se tem ca in acest fel ar scadea debitul apelor de la ei si ar fi afectate culturile. Speram sa depasim aceasta situatie”, a precizat Simirad.
Sursa: bzi.ro


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *