Oferta de cartofi continuă să fie mare

ieftin, util, cartofPiața din Ungheni continuă să fie împînzită de cartofi de diferite soiuri. Se comercializează cartofi pentru semințe și pentru consum curent. Produsul este calitativ, calibrat și ambalat în saci de plasă. Comercializează mai mult producătorii de cartofi din regiunea Ungheni, Drochia, Briceni, iar intermediarii comercializează cartofi aduși de la bazale angro din Chișinău.
Cartofii se comercializează la un preț mizer care oscileaza de la 1,00 pina la 2,50 lei/kg. Este o situatie paradocsala: producatorii de cartofi, care au efectuat cheltuieli considerabile la recoltarea produsului, vind la un pret de 1,00-1,50 lei/kg iar intermediarii vind cu 2,50-3,00 lei/kg. Producatorii de cartofi sustin ca anul acesta nu vor mai recolta cartofi, iar cei ce vor hotari sa cultive vor face-o pe suprafete foarte mici. Comparativ cu perioada similara a anului precedent, preturile au diminuat considerabil: pe piata din Balti – cu 93%, Edinet – cu 88%, Cahul – cu 80%, Ungheni – cu 67%, Chisinau – cu 63%. (Detalii: www.agravista.md)
Pe pietele internationale a fost inregistrata o situatie similara: in Rusia (Moscova) cartofii se vind la un pret de 10,00 RUB/kg (3,90 lei/kg). Pe pietele din Ucraina (Copani si Lvov) pretul este de 1,62 si respectiv 1,32 lei/kg in diminuare cu 82 si respectiv 83%.
Operatorii de piata sustin ca preturile se vor micsora odata cu aparitia cartofilor timpurii pe piata.
Sursa: AGROinform, Ungheni


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *