Echipa ”Expresul” – în vizorul caricaturistului Alexandru Plăcintă

Echipa ”Expresul” – în vizorul caricaturistului Alexandru Plăcintă După ce a făcut caricaturile oamenilor politici de prin partea locului, ungheneanul Alexandru Plăcintă şi-a îndreptat atenţia şi spre echipa „Expresul”, ziarul care a făcut prima ştire despre el, promovîndu-l ulterior în întreaga republică.
Pregătindu-şi expoziţia personală „Oamenii care au simţul umorului”, şi aceasta vernisată la iniţiativa şi cu contribuţia nemijlocită a „Expresului”, Alexandru a început lucrul asupra caricaturilor care îi avea ca protagonişti pe cei de la „Expresul”. Nu-i cunoştea personal pe nici unul dintre ei. Avea în faţă doar fotografiile lor.
Mi-a fost foarte interesant să lucrez  la aceste caricaturi, mai ales că mă conduceam doar după fotografii, iar ulterior urma să-i cunosc şi personal”, povestește Alexandru. Dînsul își amintește bine cum a făcut cunoștință, on line mai întîi, cu Lucia Bacalu, directorul ziarului ”Expresul”. Anume dînsa i-a propus să verniseze o expoziție la Ungheni, unde să se regăsească mai multe persoane publice din regiune. De acolo a şi început tot șirul evenimentelor, în care Alexandru Plăcintă s-a trezit în centrul atenției presei şi, implicit, a publicului larg.
Referindu-se la echipa „Expresul”, a recunoscut că prima caricatură pe care a realizat-o a fost a Luciei Bacalu. „Mă gîndeam s-o fac în așa fel, încît să samene cu ea însăși, dar și să îmbine elemente de caricatură. Pînă la urmă, cred, a ieşit mai mult un portret decît o caricatură”, spune autorul, menţionînd, totodată, că, după întîlnirea față-n față cu directoarea ziarului, și-a schimbat radical părerea despre ea. „În fotografia pe care am avut-o la dispoziţie părea prea oficială. În realitate însă e mult mai simplă și deschisă”, a remarcat dînsul.
Referindu-se la ceilalți membri ai echipei „Expresul”, Alexandru Plăcintă a spus că cea mai reușită caricatură i se pare a lui Vitalie Harea, secretar de redacție. „Cu Vitalie mă cunosc mai mult on line și, din cîte observ, este o persoană foarte comunicabilă și are mult umor. Poate anume din acest motiv mi-a ieșit cel mai comic”, spune.
Din spusele caricaturistului, cel mai mult timp, cam cîte 40 de minute, el a dedicat „fetelor de la Expresul”. „M-am străduit să le prezint fără mari exagerări caricaturistice, pentru a nu le supăra cumva”, a remarcat dînsul. Totuşi, după întîlnirea cu redactorul-şef Ina Landa şi cu Angela Covaliov, contabil-șef la ”Expresul”, a recunoscut că ar mai schimba cîte ceva, dacă ar realiza caricaturi noi. „Inei i-aș schimba trăsăturile feței, căci în realitate e mult mai zîmbitoare. Iar Angelei Covaliov – cred că doar coafura, în rest am recunoscut-o din prima”, a subliniat Alexandru. Deşi nu a cunoscut-o încă personal pe redactorul Natalia Junghietu, dînsul crede că a ieșit o caricatură reușită, căci s-a inspirat din trei poze diferite.
În încheiere, Alexandru Plăcintă a punctat: „Caricaturile celor de la „Expresul” sînt reușite. Poate pentru faptul că protagoniștii nu sînt pretenţioşi. Întotdeauna mi-a fost mult mai uşor să desenez oameni simpli, în comparație cu cei ce-și vopsesc ochii și buzele, pentru a părea mai frumoși, dar, de fapt, sînt niște persoane ”goale” în interior”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *