Stevia – înaripează trupul şi gîndurile

ieftin, util, SteviaFrunzele de stevie (în popor i se mai spune steje) au un gust plăcut, acrişor, pot fi folosite la reţete gustoase de supe sau sosuri. După tocare poate condimenta salate, poate fi un adaos la supa de cartofi sau la sosurile aromate.
Are sevă vindecătoare şi dătătoare de viaţă, sevă însufleţitoare ce ne înaripează trupul şi gîndurile. Stevia e dăruită cu o dulceaţă binefăcătoare care, departe de a ne încărca sîngele cu zaharuri nesănătoase, îl curăţă de ele, adică e hipoglicemiantă. Mai are darul de a nu lăsa bacteriile rele şi ciupercile să se cuibărească în noi şi de a ne întări cu proteine, fibre, fosfor, zinc, calciu, potasiu, magneziu, precum  şi cu vitaminele A şi C. Mai mult, ne ajută să eliminăm lichidul de prisos şi să scăpăm de oboseala minţii şi a trupului.
Steviei i se atribuie proprietăţi anti-anemice, diuretice şi de stimulare a poftei de mîncare. Din frunzele de stevie se prepară un ceai medicinal (1 linguriţă de plantă mărunţită se pune în 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi). Acesta ajută la afecţiunile ficatului şi ale rinichilor, dar şi la îmbunătăţirea memoriei şi funcţiilor mentale. Stevia trebuie evitată de către persoanele care suferă de litiază renală, reumatism, de aceea nu se recomandă persoanelor în vîrstă. Consumată în exces, elimină calciul din organism. Acidul oxalic din Stevie poate duce la dureri articulare şi renale, la copii putînd  chiar frîna creşterea. De aceea trebuie de avut grijă să nu depăşim dozele admise.
Acidul oxalic este ideal pentru eliminarea petelor de pe haine. Frunzele de stevie pot fi folosite şi la spălarea mîinilor, deoarece acidul care se degajă din ele curăţă petele care apar, de exemplu, în cursul grădinăritului.
Cum se prepară supa de stevie: Această supă este delicioasă, fiind nu doar uşor de preparat, ci şi un cocktail de vitamine, numai bun pentru organism. Pentru supă se foloseşte: 250 grame de stevie, 2 linguri de unt, 6 căni de apă, un sfert de kilogram de cartofi, o cană cu lapte, un gălbenuş de ou, sare şi piper, după gust. Se toaca bine stevia, se pune să fiarbă acoperită cu unt, pentru cîteva minute, lăsînd-o să scadă. Se adaugă apa, cartofii şi sarea. Se lasă să fiarbă jumătate de oră, apoi se pisează legumele. Lichidul rezultat prin fierbere trebuie scurs şi pus într-o cratiţă. Se aduce la punctul de fierbere, apoi se adaugă laptele, gălbenuşul de ou şi legumele pasate. Se lasă să se încalzească puţin, nu să fiarbă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *