Singur acasă | Cum să-ți construieşti relaţiile cu prietenii

prieteni
Sursa: alexcurbet.wordpress.com

Prietenii sînt importanţi. Cu ei stai de vorbă, ieși în oraș, te distrezi. Dar uneori legăturile cu anumite persoane te deranjează – te simți vinovat, dator sau ți se cere să te comporți într-un anumit fel. Dacă ești forțat să faci ceea ce, în mod obișnuit, nu ai face, înseamnă că ai ajuns într-o situație de presiune. Ca să-i poți face față, analizează-ți comportamentul și fă ce-ți spuneintuiția.
Cum să-ți analizezi comportamentul?
– Vezi ce este impotant pentru tine și vei ști cum să procedezi în diferite situații.
– Dacă nu ești sigur că vrei să faci ceea ce îți propun alții, gîndește-te: poate că nici nu îți doreşti asta cu adevărat?
– Gîndește-te cum te vei simți după ce vei face ceea ce nu vrei să faci. Regretul și remușcările sînt emoții foarte neplăcute.
– Chiar dacă inițial ai fost de acord, e dreptul tău să te răzgîndești. Nu te simți vinovat pentru că refuzi. E imposibil să le faci pe plac tuturor.
– Discută despre asta cu o persoană în care ai încredere. Ea îți poate spune cum a reușit să se descurce cînd a fost presată de cineva.
– În orice tip de relații, mai ales în cele de prietenie, este important să poți spune „nu” atunci cînd nu vrei sau nu poți răspunde unei solicitări. Învață și tu să accepți un „nu” din partea prietenilor. Cum să spui „nu” unui prieten?
– Oferă un motiv – eşti ocupat, ai altceva de făcut sau trebuie să fii în alt loc. Cînd refuzi, vorbește puțin. Explicațiile lungi și scuzele nu sînt în favoarea ta.
– Pentru a fi mai convingător, folosește limbajul corpului – fă un pas înapoi, dă din cap, arată că-ți displace ideea. Unii zîmbesc sau apleacă ușor capul, ceea ce îi face să pară mai puțin convingători.
– Dacă e cazul, arată-i persoanei că înțelegi sentimentele ei în legătură cu refuzul tău.
– Alege expresii ca: „Nu voi face…” sau „Am decis să nu…”, pentru că ele accentuează că ai luat deja hotărîrea de a refuza.
Dacă ai spune: „Nu pot…”, efectul n-ar fi același.
– Uneori e nevoie să repeți de mai multe ori refuzul pentru ca persoana „să te audă”. Nu căuta de fiecare dată argumente noi, e suficient să repeți „nu” și să spui argumentul inițial.
– Dacă persoana insistă, fă o pauză sau treci la alte subiecte de discuție. E dreptul tău, dacă nu te simți confortabil
să discuți cu acea persoană.
– Dacă nu poți face tot ce îți cere un prieten, dar vrei să-l ajuți, propune o variantă de mijloc: „Nu pot să te înso țesc, dar
pot să-ți explic cum să ajungi acolo”.
– A refuza e greu, dar poți învăța să faci asta. Ai încredere în tine. Oamenii se vor obișnui că ai un punct de vedere și vor începe să te respecte pentru asta. Dacă te frămîntă ceva şi ai întrebări la care nu găseşti răspunsul, scrie-ne şi noi te vom ajuta.
Rubrică pentru fete şi băieţi cu părinţi plecaţi în străinătate, realizată de ziarul Expresul împreună cu Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copiilor.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *