Podul care începe să devină un simbol al Ungheniului

Podul Eiffel al Ungheniului21 aprilie 1877. La Ungheni este inaugurat, într-o atmosferă festivă, un pod feroviar peste Prut, un pod ce avea să unească cele două maluri ale Prutului şi avea să servească, atît în timp de pace, cît şi în timp de război, mulţi ani înainte. Un pod care, peste ani şi ani, iată că începe să devină un simbol al Ungheniului.
Peste 5 (cinci!) zile, se împlinesc 135 de ani de la acel eveniment. Iar podul, ca şi atunci, stă falnic, de parcă ar fi fost construit mai ieri.
Diferenţa însă este una principială. Acum 135 de ani, participanţii la festivitatea de inaugurare nici nu bănuiau că acest pod va deveni, în timp, o mîndrie a unghenenilor. Podul a fost proiectat de nimeni altul decît de renumitul inginer francez Gustave Eiffel, care fusese invitat la Ungheni de către Direcţia căilor ferate din Basarabia, dînsul fiind cunoscut pe atunci ca un foarte bun proiectant de poduri pentru căile ferate.
Era nevoie la Ungheni, pentru joncţiunea căilor ferate basarabene cu cele româneşti (calea ferată Ungheni-Iaşi), de un pod rezistent. Încercările anterioare de a construi un pod viabil peste Prut eşuaseră. Apele Prutului, mai ales în timpul inundaţiilor, distrugeau totul în calea lor.
Gustave Eiffel avea 44 de ani cînd a venit în Basarabia şi era deja destul de apreciat pentru lucrările sale inginereşti. S-a apucat imediat de lucru, iar schiţele sale au fost atît de bine puse la punct, încît construcţia noului pod feroviar peste Prut nu a durat mai mult de un an. Lucrările de şantier au început în primăvara anului 1876 şi s-au încheiat în primavera următorului an.
De-a lungul anilor, podul a rezistat mai multor inundaţii, războaie, intemperii ale vremii, semn că Eiffel a realizat o construcţie  temeinică. În cei 135 de ani nu a avut nevoie de nici o reparatie, chiar dacă trenurile au circulat pe el fără întrerupere.
Graţie celebrului Turn Eiffel din inima Parisului, construit cu un deceniu mai tîrziu de acelaşi inginer, podul de la Ungheni are şansa să devină, fie şi peste mai bine de un secol, o importantă atracţie turistică pentru Moldova.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *