Leurda, un remediu de primăvară

ieftin, util, LeurdaLeurda este recunoscută pentru numeroasele ei beneficii asupra sănătății noastre, astfel: fluidizează single, ajută la îmbunătățirea memoriei, tratează eficient insomnia, îmbunătățește activitatea intestinală, amelioreaza insuficiența respiratorie provocată de tuse, stopează diareea acută și cronică însoțită de balonări și colici, grăbește vindecarea rănilor, este folosită în tratarea hipertensiunii arteriale, accelerează procesul de recuperare după un accident vascular, previne și tratează guturaiul, înlătură efectele nocive ale nicotinei și ale fumatului, este eficientă în tratarea reumatismului, ajută la combaterea eczemelor, favorizează circulația cerebrală.
Prin mirosul pe care îl emană, leurda ne face să ne gîndim la banalul usturoi, dar este mult mai bine tolerată de sistemul digestiv. Ar fi păcat să nu profităm de beneficiile pe care ni le oferă mai ales acum, cînd o găseşti la tot pasul.
Modalităţi de utilizare

Sub formă de condiment. Frunzele proaspete de leurdă se mărunţesc şi fie se presară pe pîine, fie se adaugă în supe, sosuri, salate sau mîncăruri cu carne.

Suc de leurdă. Frunzele plantei se mărunţesc într-un robot de bucătărie şi apoi se amestecă într-un borcan cu chefir sau lapte bătut. Acest suc se poate adăuga în diferite mîncăruri sau se poate bea, cîte unul-două păhare pe zi, pe stomacul gol, în cure de minimum 20 de zile. Sucul de leurdă combate reumatismul degenerativ, mastita şi nodulii la sîn, mai înlătură efectele nocive ale tutunului, printr-o acţiune antitoxică.

Tinctură de leurdă. Frunzele sau bulbii tocaţi mărunt se pun într-o sticlă, peste care se toarnă alcool de 38-40° făcut în casă. Se lasă în jur de două săptămîni la soare sau în apropierea unei surse de căldură. Se strecoară şi se păstrează în sticle închise la culoare, într-un loc răcoros şi întunecos. O linguriţă de tinctură se diluează în jumătate de pahar cu apă, se ia de patru ori pe zi, în cure de cîte o lună, cu o săptămînă de pauză. Tinctura are efecte deosebite în dobîndirea unei memorii excelente.

Vin de leurdă. O mînă de frunze tocate mărunt se dă în clocot într-un litru de vin alb, se îndulceşte după gust cu miere şi se bea puţin cîte puţin în fiecare zi. Vinul de leurdă este indicat pentru bătrînii cu secreţii bronşice abundente şi greutate în respiraţie.
Atenţie! Leurda nu este indicată mamelor care alăptează, deoarece aceasta poate da un gust neplăcut laptelui.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *