Îngrijorător! Cel puțin un om dintr-o mie este bolnav de tuberculoză

Tuberculoza, Ungheni, Călărași, NisporeniTuberculoza nu se lasă bătută. An de an, îşi face loc tot mai mult în rîndurile populaţiei, afectîndu-i şi pe cei mari, şi pe cei mici. Potrivit datelor Centrului Național de Management în Sănătate, regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi este printre lideri în ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri.
Şi Ungheniul, şi Nisporeniul, şi Călăraşul a depăşit, în anul 2011, pragul de 100 de îmbolnăviri prin tuberculoză la 100 de mii de persoane. Aceasta înseamnă că cel puțin un om dintr-o mie este bolnav de tuberculoză. De notat că media europeană este de circa 30 de bolnavi la 100 de mii de locuitori.
Raionul Călăraşi ocupă poziţia a doua cu 150,7 cazuri la 100 mii populație, fiind surclasat doar de Dubăsari (193,2 cazuri la 100 mii de locuitori). Raioanele Ungheni și Nisporeni se numără şi ele printre primele zece. Înregistrînd 121,8 cazuri la 100 de mii de locuitori, Ungheniul se clasează pe locul VI, fiind urmat de Nisporeni (locul VII) cu 106,1 cazuri la 100 mii de persoane.   Statistica denotă că în toate raioanele numărul de bolnavi de tuberculoză este mult mai mare în mediul rural decît în cel urban. Specialiștii explică această situaţie prin faptul că nivelul de trai al populației de la sate e mai scăzut, la fel şi gradul de informare a oamenilor.
Nici la capitolul cazurilor noi de tuberculoză cele trei raioane nu au cu ce se lăuda. Călărașiul se clasează pe locul trei, înregistrînd 116,5 cazuri la 100 mii populație. Cu toate că cifrele în dreptul raioanelor Ungheni și Nisporeni nu au atins pragul de 100 de cazuri noi de tuberculoză la 100 mii de locuitori, situația, în comparație cu anii precedenți, nu este deloc îmbucurătoare.
De exemplu, dacă în 2010 raionul Ungheni atingea indicele de 85,2 cazuri noi de tuberculoză, în 2011 acesta a crescut pînă la 97,1. În prezent, în evidența medicilor ftiziatri de la Spritalul raional Ungheni se află 235 de pacienți, dintre care 32 de bolnavi de tuberculoză au fost depistați în primele trei luni ale anului 2012. Nisporeniul, în 2011, comparativ cu ultimii patru ani, a atins cota de vîrf, înregistrînd 63 de cazuri noi.
Tuberculoza este o maladie infecţioasă periculoasă care, în cazul nedepistării la timp şi tratării inadecvate, poate duce la pierderea capacităţii de muncă, invaliditate şi deces, atenţionează site-ul Ministerului Sănătăţii al Republiciii Moldova. În unele cazuri, tuberculoza evoluează atît de repede, încît decesul poate surveni peste cîteva luni. Bolnavul de tuberculoză pulmonară contagioasă, nesupus tratamentului, poate infecta timp de un an 10-15 persoane.
Apropo
Pentru ca lumea să cunoască cît mai multe despre tuberculoză, la Ungheni au fost desfășurate activități de informare a polițiștilor de sector din raion, a asistenților sociali şi angajaţilor din  medicina primară, precum și a elevilor de la Colegiul Național de Grăniceri. În acest scop, medicul ftiziopulmonolog, Larisa Scorohodco, coordonatorul Cabinetului de ftiziopulmonologie a Spitalului raional Ungheni, a invitat-o pe Feodora Rodiucova, președinta Asociației ”Salvatorii Terrei” din Bălți, pentru a le vorbi celor prezenţi despre această maladie şi metodele de prevenire a ei. ”Ne dorim să aducem informații utile despre boala respectivă care reprezintă o adevărată problemă a sănătății publice. Cu toții trebuie să cunoaștem ce înseamnă tuberculoza, să știm cum să ne protejăm pentru a reduce riscurile de îmbolnăvire”, a declarat, în încheiere, Feodora Rodiucova.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *