În topul celor mai importante atracţii turistice

Podul Eiffel UngheniPodul feroviar peste Prut de la Ungheni şi vulcanul noroios din Bărboieni, Nisporeni se află în topul celor cinci atracţii turistice din centrul Republicii Moldova, realizat de site-ul Stiripozitive.md.
Iată ce scriu autorii despre cele două obiective turistice care, fiind promovate intens şi avînd infrastructura necesară, ar putea deveni cu adevărat atractive pentru turiştii autohtoni, dar şi pentru cei străini.
“Podul Eiffel” al Ungheniului
Podul ce uneşte cele două maluri ale Prutului este unul dintre frații mai mari ai vestitului turn Eiffel din Paris. La sfîrşitul secolului al XIX-lea, celebrul inginer din Franța, Gustave Eiffel, a fost invitat de către administrația Căilor Ferate basarabene pentru a proiecta podul. În 1876, au început lucrările de construcție a acestuia. Peste un an, la 21 aprilie, podul Eiffel a fost inaugurat, iar la doar trei zile de la acest eveniment armata rusă trecea pe el spre Balcani, unul dintre fronturile războiului ruso-turc din 1877-1878.
La zece ani de la construcția Podului Eiffel de la Ungheni, încep lucrările asupra Turnului Eiffel, ce avea să devină simbolul Parisului şi unul din importantele obiective turistice ale lumii. Turnul Eiffel repetă anumite forme ale fratelui său mai mare de pe Prut. Chiar aliajul și niturile ambelor construcții sînt asemănătoare.
Vulcan Barboieni, UngheniVulcanul noroios din Bărboieni
Într-un iaz de la marginea Bărboieniului se află unul dintre cei cinci vulcani noroioși înregistrați pe teritoriul dintre Prut şi Nistru. “Buricul Susanei” – astfel a fost poreclit de către băștinași. Cică, vulcanul noroios este situat în vecinătatea casei în care pe vremuri locuia o femeie pe nume Susana. Craterul ciudat este mic în comparație cu vulcanele obișnuite, iar pînă acum cîteva decenii, erupea humă prin cele trei ochiuri ale sale.
Deși vulcanul noroios de la Bărboieni “a adormit” în secolul trecut, sătenii vin şi acum la vulcan după humă. Se crede că aceasta are proprietăți tămăduitoare.
De notat că, pe lîngă aceste două obiective, în top se regăsesc şi: Curtea domnească a lui Alexandru Lăpușneanu de la Hînceşti, Biserica romano-catolică din Orhei şi Conacul lui Nicolae Donici din Dubăsarii Vechi. Acest clasament însă nu include obiectivele binecunoscute din centrul Republicii Moldova, cum ar fi: Orheiul Vechi, hrubele Cricovei, mănăstirile Căpriana, Curchi sau Hîncu, ci repere mai puțin știute, dar care, susţin autorii, “ar merita să fie incluse în traseele turistice”.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *