Gazoductul Ungheni-Iași va fi declarat proiect de interes național

gazoductul Ungheni Iasi
Imagine: HotNews.ro

Proiectul de racordare a reţelelor de gaze naturale Ungheni-Iaşi va fi declarat, în perioada imediat următoare, ca fiind un proiect de interes naţional. Declarația aparține premierului Vlad Filat.
„Sper că aceeași decizie o vor lua şi colegii de la Bucureşti. Asta presupune o cu totul altă abordare în implementarea acestui proiect. Asta înseamnă o implicare plenară a autorităţilor statului în construcţia acestui gazoduct la nivel de monitorizare, finanţare etc”, a declarat Filat la Europa Liberă.
Premierul a precizat că nu există suficienți bani pentru a duce la bun sfârșit acest proiect. „Nu avem probleme la acest capitol, cel puţin, din partea noastră. În luna mai urmează să fie finalizat proiectul şi în baza proiectului urmează să lansăm oferta tender pentru cei care vor executa lucrările la acest proiect”, a adăugat Filat.
Lucrările de construcție a gazoductului Ungheni – Iași vor începe în vara acestui an. Anterior, prim-ministrul a dat asigurări că, până la sfârşitul anului, lucrările vor fi finisate.
Gazoductul va conecta sistemul de gazificare de pe cele două maluri ale Prutului și va permite livrarea de gaze în ambele direcții. Astfel, din 2013, Republica Moldova va importa gaze naturale și din România.
Valoarea totală a proiectului privind construcția gazoductului Ungheni – Iași este de 20 de milioane de euro, bani oferiți de Comisia Europeană. Conform memorandumului semnat recent de guvernele de la Chişinău şi Bucureşti, 9 milioane de euro vor fi acordate Republicii Moldova și 11 – României.
Sursa: jurnal.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *