„Dacă la PLDM nu te prea vor, iar acolo te doresc sincer… Am pus pe cîntar totul”

Guzun Ludmila, viceprima UngheniInterviu cu Ludmila Guzun, preşedintele proaspăt ales al organizaţiei teritoriale Ungheni a PD, vicepreşedinte al raionului Ungheni în anii 2007-2011, fost viceprimar de Ungheni
Aţi plecat de la PLDM şi aţi aderat imediat la PD, fiind aleasă instantaneu şi preşedinte al organizaţiei teritoriale Ungheni a formaţiunii respective. E o turnură bruscă. Prin ce se explică şi ce s-a întîmplat totuşi?
Aş vrea să încep cu puţin istoric. Ştiţi că am fost membră AMN. Anul trecut, s-a produs fuziunea între PLDM şi AMN. Această fuziune s-a produs însă doar la nivel naţional. La nivel de teritoriu nu a avut loc. Nu a avut loc, pentru că majoritatea membrilor AMN nu au fost acceptaţi de colegiii lor din PLDM. Tot atunci, începuse şi campania electorală, iar în listele PLDM au fost acceptate doar cîteva persoane, foşti membri AMN. Fuziunea nu s-a produs nici după campania electorală.
Aţi fost lăsaţi în voia sorţii la Ungheni?
Pur şi simplu, nu s-a dorit să se producă fuziunea. Ştiam că va fi greu chiar în momentul fuzionăriii la nivel naţional. Dar nu am crezut niciodată că va fi chiar aşa. Dintr-o parte, poate părea că am fost acceptaţi în echipă. Realitatea însă a fost cu totul alta. Nu vreau să vorbesc acum despre aceasta.
Dar aţi muncit foarte mult în campania electorală pentru PLDM.
Da, am muncit. Şi eu, şi chiar colegii mei care nu fuseseră acceptaţi în PLDM, ne-am dorit să muncim, să mergem înainte. Am muncit mult, am vrut să formăm o echipă în PLDM, dar… Atunci cînd într-o echipă există „cei vechi” şi „cei noi” şi nimeni nu vrea să renunţe la aceste calificative, indiferent care şi cum munceşte, care îi este contirbuţia pentru a obţine un rezultat cît mai bun, cred că nu este bine. Dar a existat anume această situaţie în organizaţia teritorială PLDM.
Oricum, aţi ajuns viceprimar de Ungheni, fiind înaintată de PLDM.
Nu ştiu dacă este tocmai corect să se afirme că am ajuns viceprimar fiind înaintată de PLDM. În şedinţa Consiliului orăşenesc nu am fost susţinută anume de o parte din colegii noştri de la PLDM. Am fost, de fapt, susţinută, de celelalte componente. Liderii PLDM cunosc foarte bine ce s-a întîmplat atunci. Eu mai bine tac. Faptul că am ajuns viceprimar este meritul exclusiv al actualului primar de Ungheni Alexandru Ambros, şi îi sînt recunoscătoare pentru sprijinul pe care mi l-a acordat. A fost insistenţa dumnealui.
În cele din urmă, aţi fost aleasă viceprimar. Ce v-a lipsit ca ulterior să luaţi decizia pe care aţi luat-o?
Echipa PLDM din Ungheni nu este rea. Suferă în schimb foarte mult managementul. Foarte mult suferă. Dacă plecarea mea va duce la schimbarea situaţiei în conducerea echipei PLDM de la Ungheni, chiar m-aş bucura.
Ce v-a făcut să acceptaţi oferta PD?
Cunoşteam membriii PD de aici, de la Ungheni. Atunci cînd mi s-a propus să ader la PD, vă spun sincer, nu am ştiut că vroiau să mă propună şi la funcţia de preşedinte. Mi s-a propus, iniţial, să vin în echipa PD. Am cîntărit bine, am analizat bine. Dacă la PLDM nu te prea vor, iar acolo te doresc sincer… Am pus pe cîntar totul şi m-am întrebat: ce fac mai departe, unde mă duc? Pînă la urmă, am acceptat oferta. Ulterior, a venit şi propunerea să candidez la funcţia de preşedinte al organizaţiei teritoriale. Aici trebuie să spun că l-am respectat şi-l respect în continuare pe fostul lider local al PD, Petru Langa. A fost un preşedinte al organizaţiei teritoriale foarte bun. A gestionat bine echipa, dar, la un moment dat, şi-a dorit să se retragă. Este alegerea dînsului. Colegilor de la PD le-am spus principiile şi viziunile mele de activitate pentru viitor. Au fost acceptate şi eu, la rîndul meu, am acceptat propunerea. Totul a decurs foarte rapid.
Credeţi că la PD vi se oferă mai mari posibilităţi pentru a vă desfăşura activitatea, pentru a vă realiza?
În organizaţia teritorială PLDM eram membră a biroului. Din această poziţie, am avut cîteva intervenţii, am venit cu unele propuneri. Lucrasem anterior într-o echipă, într-o adevărată echipă – în AMN. De fapt, din 2002 sînt în activitatea politică. Ştiam cum trebuie să deruleze anumite lucruri. Am încercat, de cîteva ori, să-mi expun ideile, dar nu am fost auzită. Acum, dacă  mi s-a oferit această şansă, am înţeles că aş putea să promovez nişte idei, să le pun în aplicare, să organizez echipa, să realizăm, împreună cu colegii din Alianţă, mai multe lucruri frumoase în teritoriu. Conlucrarea ar trebui să fie altfel decît este în prezent. Poate ar trebui să avem activităţi comune, iniţiative comune.
Credeţi că veţi putea găsi limbaj comun cu liderii din teritoriu ai celorlalte formaţiuni membre ale AIE?
Trebuie să spun că nu am fost abordată de conducerea organizaţiei teritoriale a PLDM, nu ştiu ce părere au despre pasul pe care l-am făcut. Eu, din partea mea, le doresc numai succes. Acum, cînd ne vom întîlni, va fi cu totul altă situaţie. Eu voi merge în calitate de lider al unei formaţiuni din Alianţă. Sper să am discuţii cu ceilalţi doi lideri din teritoriu şi să încercăm de la bun început să clarificăm lucrurile. Ar trebui să ne axăm pe soluţionarea unor probleme concrete, să promovăm imaginea Alianţei în teritoriu.
Cînd aţi luat decizia de a pleca din funcţia de viceprimar? Sau a fost decizia altora de a vă „ruga” să plecaţi?
Este decizia mea. Activitatea mea, ca lider de formaţiune politică, presupune o implicare mai largă, o mobilitate mai mare, mai multe deplasări. Mi-a plăcut foarte mult activitatea în primărie şi chiar regret plecarea mea din echipa Primăriei Ungheni. Este o echipă foarte bună. Au fost pornite multe proiecte comune, am şi eu părticica mea de contribuţie. Dar asta e. Cred că va fi identificată o persoană demnă să ocupe această funcţie, să facă faţă în continuare lucrurilor. În plus, funcţia de viceprimar este una politică. Îmi dau bine seama că primarul ar fi fost pus în situaţia să insiste asupra demisie mele, ceea ce nu mi-aş fi dorit să se întîmple. Deci, a fost iniţiativa mea. Am luat această decizie imediat ce am acceptat oferta PD.
Nu credeţi că cineva ar putea să vă învinuiască de faptul că aţi fugit de greutăţi, renunţînd la funcţia de viceprimar?
Sigur, fiecare e în drept să aibă opinia sa, judece cum doreşte. Dar o spun cu toată certitudinea: nu fug şi nu am fugit niciodată de greutăţi. Îmi place activitatea de aici, am început multe lucruri. Dar, odată ce am acceptat să merg în calitate de lider al unei fromaţiuni, cred că e corect pasul pe care l-am făcut. La moment, funcţia de preşedinte al organizaţiei teritoriale PD nu se încheagă cu funcţia pe care o aveam – de viceprimar.
Care-s primele proiecte pe care vreţi să le realizaţi, ce aşteptări aveţi?
La Ungheni, în PD, sînt suficiente persoane ce ar fi putut face faţă funcţiei de preşedinte. Dar s-a dorit să fie cooptaţi oameni din exterior, pentru a coagula echipa. Pentru început, îmi doresc să cunosc mai bine situaţia, mai ales în teritoriu, să fac cunoştinţă cu echipele locale, să aflu care sînt problemele, cum putem să le soluţionăm, care sînt posibilităţile noastre de a le soluţiona. Aş vrea ca fracţiunile noastre din Consiliul raional, din consiliile locale să lucreze cu adevărat, să vină cu iniţiative bune. Vreau să cooptez noi membri. Nu doresc să fiu în fruntea unei formaţiuni care să lucreze numai în campaniile electorale. Vreau să existe o legătură permanentă cu alegătorii, cu cetăţenii. Chiar la prima şedinţă de birou vom discuta toate viziunile, toate aspectele activităţii noastre de mai departe.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *