Browallia – valuri de flori albastre, stelate

BrowalliaDacă doriți o plantă neobișnuită pentru locurile umbrite din grădină, atunci Browallia este alegerea potrivită.
Browallia este o plantă scundă și compactă, care ne încîntă din primăvară pînă toamna tîrziu cu florile sale. În funcție de varietate, florile pot fi de culoare bleu sau purpurie. Totuși, cele mai răspîndite sînt tufele cu flori albastre.
Floarea poate fi plantată și în grădină, dar numai în zone umbrite. De asemenea poate fi plantată în ghivece suspendate, în straturile mixte de flori sau pot forma bordura straturilor de flori.
Pentru Browallii nu folosiți ghiveciuri prea mari și nu cădeți tentației de a o uda mult sau des. Chiar și atunci cînd este foarte cald, obișnuiți-vă să verificați pămîntul plantelor înainte de o nouă udare. Cinci plante mici puse într-un ghiveci de 20 cm vor forma o tufă impresionantă. Este o alegere excelentă pentru un colț de terasă umbrit și protejat. O puteți planta în combinație cu urzicuța (Coleus) sau begonia.
Amplasamentul ideal pentru Browallii este unul însorit dimineața și umbrit măcar parțial de la prînz pînă spre apusul soarelui.
Întreținerea
Frunzele îngălbenite și florile trecute trebuie îndepărtate regulat. Soarele torid și udarea exagerată nu-i va face bine plantei. Şu temperaturile mai joase de 10-12 grade Celsius pot fi fatale pentru Browallie. Pentru a avea o plantă tufoasă, vîrful lăstarilor se rupe  de 1-2 ori, cînd planta este încă tînără. Dacă planta arată obosită la mijlocul verii, se taie jumătate din ea pentru a încuraja reînflorirea.
Înmulțirea
Prin semințe: se însămînțează cu 12-14 săptămîni înainte de transplantarea în grădină. Semințele nu se acoperă, pentru că au nevoie de lumină pentru germinare. Germinează ușor în 14-21 de zile la o temperatură de 21-24 grade Celsius.
Prin butași
Se poate planta în orice moment în sol. Cu 6-8 săptămîni înainte de primul îngheț din toamnă, se poate transplanta în ghiveci și se ține ca plantă de apartament. Cînd o veți duce în casă, tăiați planta lăsînd doar 10-15 cm din ea și puneți-o la o fereastră cu soare. Temperatura trebuie să fie peste 16 grade Celsius și în timpul iernii se udă mai rar. Frunzele se pulverizează din cînd în cînd. Browallia se mai poate însămînța spre sfîrșitul verii pentru a avea o plantă cu flori în timpul iernii.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *