Aechmea fasciata, floarea supranumită de americani plantă-vază

Aechmea fasciataAechmea fasciata este o plantă epifită, ceea ce înseamnă că trăiește pe alte plante, consumînd din substanțele nutritive ale acestora. Este originară din Brazilia. Florile sale mari, viu colorate se ridică deasupra nivelului rozetei de frunze în formă de vază, de unde și numele de plantă-vază, pe care i-au dat-o americanii.
Florile sale albastre-violet durează luni în șir, fiind susținute de frunzele superioare de culoare roz. Aechmea are o rozetă înaltă de 60 cm și cu un diametru de 50 cm, cu frunze puternice, arcuite de culoare gri-verzui. Foliajul argintiu susține o floare roz-roșietică, din care pot apărea flori obișnuite, albastre. Ea crește foarte bine într-un loc luminos, dar nu însorit, din apropierea ferestrei, la o temperatură de 20 grade Celsius. Iarna temperatura nu trebuie să scadă mai jos de 18 grade Celsius.
Îngrijire
În timpul lunilor de vară, în pîlnia rozetei de frunze trebuie să se afle tot timpul apă. Pămîntul din ghiveci se udă regulat, dar trebuie evitată umezeala stătută. Udați Aechmea cu apă dedurizată. Iarna pămîntul trebuie să fie ușor umed. Aerul uscat nu va face probleme plantei. Frigul, însă, poate provoca putrezirea plantei, frunzele căreia în așa condiții devin maro.
Primăvara și vara, o dată la două săptămîni, are nevoie de îngrășămînt lichid.
Perioada de înflorire
Planta înfloreşte atunci cînd ajunge la maturitate. Ea poate fi forțată să înflorească dacă este  tratată cu substanțe speciale. O altă metodă prin care Aechmea fasciata poate fi forțată să înflorească este următoarea: așezați întreaga plantă într-o pungă de plastic; tot acolo puneţi şi un măr (tăvița nu trebuie să aibă apă, pentru a nu se aduna prea multă umiditate). Mărul va elibera în aerul închis etilenă, gaz care stimulează înflorirea. Planta se lasă în aceste condiții timp de 7-10 zile, iar florile vor apărea cu 1-2 luni mai tîrziu.
Înmulțirea
După ofilire, planta-mamă moare, lăsînd în urma sa urmași. Cînd tinerii lăstari ating pe jumătate mărimea plantei de la care provin, pot fi separați și plantați în alt ghiveci, în pămînt special pentru bramellii, familia din care face parte si aechemea fascinata.
Știați că această plantă de interior contribuie la îmbunătățirea aerului din cameră, eliminînd formaldehida din mediul înconjurător?


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *