Tuberculoza va putea fi diagnosticată chiar din start

tuberculozaDe acum înainte, diagnosticarea tuberculozei, dar şi stabilirea unui tratament adecvat va fi mult mai rapidă la Ungheni. Cu doar două săptămîni în urmă, Cabinetul ftiziopulmonologie a Spitalului raional a fost dotat cu un echipament performant de detecție precoce a tuberculozei.
Potrivit Larisei Scorohodco, coordonatorul cabinetului respectiv, noul aparat, de ultimă generație GeneXpert, va oferi medicilor specialiști posibilitatea de diagnosticare în mai puțin de două ore a tuberculozei. Astfel, munca lor va fi ușurată considerabil, şi nu doar la scară cantitativă, ci și calitativă. Noul aparat este prevăzut să detecteze și pacienții rezistenți la medicamentele clasice, ceea ce înseamnă că va putea fi stabilit într-un timp mai scurt tratamentul cel mai potrivit.
Larisa Scorohodco ne-a spus că noua achiziție este simplă în manipulare și permite diagnosticarea chiar a mai multor pacienți odată. Echipamentul a fost procurat din bugetul Fondului Global de combatere a HIV/SIDA, tuberculozei și malariei, fiind un adevărat cadou în ajun de Ziua Mondială de combatere a tuberculozei, marcată anual pe 24 martie.
Potrivit Centrului Național de Management în Sănătate în utlimii ani se atestă o creştere semnificativă a cazurilor de tuberculoză atît la Ungheni, cît şi în raioanele adiacente, Nisporeni şi Călăraşi.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *