Nu s-a lăsat învinsă de greutăţile vieţii

Maria Rotaru din Valea Trestieni, raionul Nisporeni, profesoară la Centrul de creaţie pentru copiiNu îi place deloc să vorbească despre ea. Ceea ce am reuşit să aflăm este că se bucură nespus de mult de unica sa fiică şi de cele două nepoţele. Este fostă soţie de militar şi e mîndră de aceasta. Din păcate, l-a pierdut. Dar viaţa merge înainte. Ea nu s-a lăsat învinsă. Pasiunea pentru artă, pentru frumos au scos-o din negura vieţii.
Este vorba de Maria Rotaru din Valea Trestieni, raionul Nisporeni, profesoară la Centrul de creaţie pentru copii din oraşul Nisporeni.
Şi-a făcut studiile la Şcoala pedagogică din Chişinău, secţia muzică. Soarta însă a făcut să o ia pe un alt drum. De mai bine de 25 de ani este pasionată de croşetare şi tricotare. „Nevoia m-a făcut să caut o altă ocupaţie”, recunoaşte. Prima maşină de tricotat a adus-o din Ungheni încă în anii 1984-1985.  Mare venit, spune ea, nu are din această activitate. Dar nici să se oprească nu poate. Munceşte mult, de una singură. Nu are nici un sprijin, iar cele două mîini pe care le are nu sînt suficiente pentru a răzbi cît de mult şi-ar dori.
Cu toate acestea, cu 20 de ani în urmă, şi-a deschis o întreprindere individuală, care se ocupă de confecţionarea şi comercializarea mărfurilor tricotate şi croşetate de ea. Între timp, a fost la munci în Italia. De atunci mai păstrează legături cu o firmă italiană, pentru care confecţionează obiecte tricotate şi croşetate.
Acum, la început de martie, cele mai solicitate sînt mărţişoarele. Dar ea nu le confecţionează pentru vînzare, ci pentru a le face cadouri celor apropiaţi. Maria Rotaru este de părerea că mărţişoarele au fost, sînt şi vor fi la modă. Acest obicei, de a dărui mărţişoare în prima zi de primăvară, nu va dispărea niciodată, chiar dacă unii evită să le poarte în piept.
Consideraţi că sînteţi un om realizat?
Din punct de vedere profesional, aş putea spune că sînt o femeie realizată. Sînt un om de artă, sînt mulţumită, ştiu să fac lucruri frumoase, unice. Păcat că am doar două mîini şi nu le reuşesc pe toate.
Care sînt principiile dumneavoastră de viaţă?
Nu minţi, ţine-te de cuvînt, fii răspunzător, dacă ai promis – fă. Sînt principii peste care nu pot să trec. Cînd am fost în străinătate, toată lumea îmi spunea că sînt perfecţionistă. Aşa şi mă numeau:  Perfecta. Din păcate, lumea noastră nu mai ţine cont de principii, iar cei care au principii, de multe ori, pierd.
Principalele momente din viaţă care v-au făcut să fiţi ceea ce sînteţi.
Dragostea pentru lucrurile frumoase m-a marcat şi e pentru toată viaţa. Chiar dacă este greu, merg mai departe.
Cu ce se mîndreşte Maria Rotaru?
Cu realizările mele. Am o fiică şi două nepoţele, am o casă pe care am ridicat-o cu forţele proprii, pot să conduc maşina. Mă cunoaşte lumea şi sînt apreciată pentru ceea ce pot şi ştiu să fac.
Ce calităţi ar trebui să aibă un om ca să fie prietenul dumneavoastră?
Să fie sincer, responsabil. În ceea ce priveşte persoana de alături, ar trebui să fie un om fără vicii, exigent, muncitor şi mereu în căutare.
Ocupaţia dumneavoastră preferată.
Croşetatul este unica mea ocupaţie şi pasiune de foarte mulţi ani.
Visul dumneavoastră de fericire.
Să fiu sănătoasă, în primul rînd. Să-mi văd nepoţelele mari. Şi, măcar la capătul vieţii, să am parte de un sprijin.
Starea de spirit actuală.
Nu este una dintre cele mai bune, dar sper că totul va fi bine. Trăiesc cu speranţa.
Cine au fost cei care v-au marcat caracterul şi viitorul?
Profesorii mei. Îmi plăcea muzica şi am studiat-o. Nu am putut să merg mai departe în acest domeniu, pentru că nu îmi vedeam un viitor asigurat. Am găsit o altă cale care îmi aduce anumite beneficii.
Deviza dumneavoastră.
Cît mai mult curaj pentru a răzbi în viaţă.
Natalia Jughietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *