Nu de legi vizînd avorturile avem nevoie

medici,
Deputaţii vor să înăsprească legislaţia privind avorturile. Potrivit unui proiect de lege, elaborat recent de un grup de deputați, medicii care vor întrerupe sarcina unei femei căsătorite fără consimțămîntul în scris al soțului, iar în cazul minorelor – fără acordul în scris al părinților, vor fi sancționați cu o amendă de pînă la 2000 de lei sau vor fi privați de dreptul de a profesa pe o perioadă de pînă la un an.
Medicii obstetricieni-ginecologi nu sînt încîntaţi de noua inițiativă legislativă. Ei spun că au motive întemeiate de a fi împotriva unui astfel de proiect de lege, mai ales că există multe semne de întrebare. ”Cred că nu e cazul să facem legi ce vizează avorturile, mai ales că în așa mod lezăm drepturile femeilor la o viață personală. Numai femeia e în drept să decidă cum să procedeze atunci cînd rămîne însărcinată”, a opinat Maria Rotaru, medic obstetrician-ginecolog, vicedirector al Spitalului raional Ungheni. „În cazul în care o asemenea lege va fi  aprobată, cum rămîne cu femeile care nu au soț, sau care trăiesc în concubinaj, sau au devenit jertfa unui viol?”, se întreabă dînsa, după care concluzionează: „Vom intra în prea multe detalii ale vieții intime a femeilor, care nu va face altceva decît să complice situația”.
„Dacă e să ne referim la avorturile în rîndul minorelor, ele trebuie să fie efectuate doar cu acordul părinților. Așa e firesc.
Dar în cazul femeilor adulte e cu totul altceva. Ele trebuie să-şi decidă soarta”, a declarat pentru ”Expresul” Elena Adam, medic-ginecolog la Secția consultativă a Spitalului raional Nisporeni. Dînsa și-a exprimat convingerea că micșorarea numărului de avorturi și sporirea indicelui natalității pot fi atinse prin alte căi decît elaborarea şi adoptarea unei legi.
„Este bine să punem accentul pe promovarea unui mod sănătos de viață, să acordăm o atenţie sporită în acest sens tinerei generaţii. Un dialog cît mai apropiat și frecvent între ginecolog și tinerele de 14-16 ani ar soluţiona multe probleme”, a mai spus Elena Adam.
În ultima perioadă, susţin medicii, numărul de avorturi a scăzut, datorită accesibilității contraceptivelor și nivelului mai sporit de informare.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *