Neînţeleşi, unii minori ajung să-şi pună capăt zilelor

minori, suicidO adolescentă în vîrstă de 17 ani și-a fi pus capăt zilelor, pentru că și-a văzut iubitul cu o altă fată în oraș. O altă minoră de 14 ani şi-a încheiat socotelile cu viaţa, pentru că s-a certat cu mama sa.  Ambele fete sînt din raionul Ungheni, ambele s-au sinucis în acest an, ambele au mai avut ulterior tentative de suicid.
„Nici un om nu şi-ar pune capăt zilelor atîta timp cît se simte bine din punct de vedere emoţional”, susţine Mariana Balmuş, directoarea Centrului comunitar pentru sănătate mintală Ungheni. „Tentativele de suicid pot avea loc doar în cazurile în care un adolescent se află într-o stare de incertitudine, într-o stare de nelinişte sufletească. Atunci reacţionează maximal pentru a-şi manifesta emoţiile. Asemenea reacţii pot fi, uneori, fatale”, explică dînsa.
Potrivit specialistului, un impact mare asupra dezvoltării psihicului multor copii îl are, în ultimii ani, migraţia populaţiei peste hotare. Astfel, copiii sînt lăsaţi fără atenţia părintească, în grija buneilor sau a rudelor. Se uită că rolul părinţilor este primordial în toate etapele dezvoltării copiilor, începînd cu primul an de viaţă şi pînă la maturitate.
„Dacă părintele i-ar fi alături, ar vedea imediat la copil anumite schimbări şi i-ar da o mînă de ajutor, i-ar da un sfat, l-ar susţine din toate punctele de vedere. Afecţiunea părinţilor contează mult”, menţionează Mariana Balmuş, subliniind: „Ceea ce nu înţelege lumea este că, pentru a creşte un copil, nu e nevoie doar de bani, ci şi de dragoste, afecţiune şi comunicare. Climatul psihologic din familie este foarte important”.
O despărţire de lungă durată între părinţi şi copii provoacă fisuri serioase între ei, care nu mai pot fi netezite niciodată. “Chiar dacă mama va reveni acasă, comunicarea între ea şi copilul său nu va mai fi aceeaşi, va exista mereu o barieră între ei”, a remarcat Mariana Balmuş. De aici, şi multiplele cazuri nefericite ce se produc cu minorii.
Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *