Fără carte nu poate fi cultură, fără cultură nu poate fi o viaţă demnă

Relatia cartea-cutura in contextual realitatilor sociale din RMO manifestare extraordinară şi ca subiect, şi ca implicare – astfel a caracterizat publicistul şi lingvistul Vlad Pohilă masa rotundă cu genericul „Relaţia carte-cultură în contextul realităţilor sociale din R. Moldova”, organizată de Biblioteca „Dimitrie Cantemir” din Ungheni, pe 14 martie curent.
„Am venit cu mare plăcere aici. Mă bucur foarte mult că am fost invitat, a fost o acţiune frumoasă”, a declarat şi Vasile Şoimaru, doctor în economie, un împătimit al artei fotografice, al istoriei neamului şi al culturii în general. Publicul unghenean a avut marea ocazie să se întreţină cu personalităţi marcante, să asculte din versurile poetului Ionel Căpiţă, să trăiască momente de adevărată revelaţie în compania naistului Igor Podgureanu, dar şi a elevilor de la Şcoala de muzică din Ungheni.
„Cultura ne va salva economia şi viaţa noastră, nu marele proiecte care vin şi ne fură economia, ne-o dărîmă. Dacă vom menţine cultura, ne vom menţine şi noi ca neam”, a notat, la finalul evenimentului, Vasile Şoimaru, care s-a arătat plăcut surprins de tinerii artişti ungheneni. „Nu ştiam că la Ungheni se ascunde o asemenea perlă!”, a exclamat dînsul, după care a făcut şi o glumă: „Chiar am zis că îi voi invita la nunta mea de aur, peste 13 ani. Şi ei vor mai creşte pînă atunci, şi eu mă voi mai linişti”.
„Biblioteca „Dimitrie Cantemir” a lnsat o iniţiativă foarte bună, pe care  a şi realizat-o cu succes”, a subliniat Vlad Pohilă, remarcînd, totodată: „Eu unul zic că fără cultură nu există nimic. Iar fără carte nu poate fi cultură, fără cultură nu poate fi o viaţă demnă, o viaţă de om. Or, o viaţă îndestulată o duc şi cei din regnul animal – vacile pasc, sînt sătule şi se simt bine. Noi însă avem nevoie şi de altceva”.
Oaspeţii din Chiţinău au fost în asentimentul celor spuse, în final, de vicepreşedintele raionului,  Petru Langa: „Biblioteca rămîne o oază în raion, unde se desfăşoară numeroase activităţi de care avem nevoie cu adevărat”.
„Ne-am dorit, prin această activitate, să aflăm unele păreri şi sugestii la subiect ale unor oameni mai versaţi în domeniu, dar şi nişte idei noi pentru a promova, la ora actuală, cartea şi cultura”, a spus directoarea bibliotecii, Victoria Bernic, care s-a declarat satisfăcută de discuţiile ce au avut loc.

Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *