Amaryllis

Amaryllis Indiferent dacă spuneți crin sau Amaryliss este vorba de aceeași plantă bulboasă, ușor de îngrijit, care încîntă privirea prin flori mari și frumoase.
Amaryliss se traduce din limba greacă „strălucitor”. Este exact ceea ce fac aceste flori care aduc o culoare plăcută decorului din casă într-o zi friguroasă de iarnă.
Bulbii cărnoși ai florii se plantează în perioada decembrie-februarie într-un ghiveci masiv de lut sau de plastic. Este bine de știut că momentul plantării determină momentul în care vor înflori aceste plante. În aproximativ două luni după plantare pot atinge o înălțime de pînă la 40 de cm.
Cel mai bine e să sădim Amaryliss-ul într-un amestec egal de pămînt de flori și pămînt proaspăt de cactus. Imediat după plantare bulbii se udă temeinic. Următoarea udare este bine să o faceți doar la apariția bobocului de floare.
Pe măsură ce planta crește și adaugă cîte un bulb și frunzulițe noi, cantitatea de apă la fel trebuie să se mărească. Dar evitați umezeala stătută, care ar duce la putrezirea bulbilor.
După ofilire, Amaryliss necesită îngrijire continuă, pentru a bucura din nou cu flori în vară. Toamna planta va avea un repaus de două luni. Ulterior, circuitul de creștere se va relua în decembrie, într-un ghiveci nou.
Amaryliss vă va fi recunoscătoare dacă veți ține cont de următoarele sfaturi de îngrijire:
-Plantați bulbii iarna, astfel încît jumătatea superioară să rămînă în afară;
-Un loc luminos și o temperatură medie de 18-20 de grade Celsius sînt condițiile optime pentru o bună dezvoltare a plantei;
-Din luna mai crinii pot sta afară, ei pot fi udați cu apă de ploaie;
-În lunile octombrie și noiembrie bulbii vor face o pauză într-o pivniță răcoroasă;
Știați că în anii 1800, bulbii de Amaryliss erau rari și costisitori? Persoane ilustre precum Josephine, soția lui Napoleon Bonaparte, și fostul președinte al SUA, Thomas Jefferson, colecționau aceste plante. Dar, în ciuda disponibilității de a cheltui sume mari de bani, nu se găseau decît puține varietăți și toți trebuiau să se mulțumească cu flori roșu aprins.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *