Ciorile au dat busna în oraş

Ciorile au dat busna în oraşUn fenomen curios a avut loc la Ungheni zilele trecute. Sute de ciori au părăsit cîmpurile şi au dat busna în oraş. Specialiştii de la Secţia control ecologic Ungheni explică acest fenoment prin faptul că ciorile au pornit în stoluri în căutarea hranei.
„Se ştie că, atunci cînd nu mai au hrană în cîmp, aceste păsări pornesc în căutarea ei în alte părţi. În cele mai dese cazuri, vin în localităţile unde sînt gunoişti neautorizate şi puncte de colectare a deşeurilor. Acolo, la sigur, vor găsi hrană”, spune Grigore Vlas, inspector-superior al Secţiei control ecologic.
Se pare că gerul de afară şi ninsorile abundente din această iarnă le-au făcut pe ciori să-şi caute alte locuri decît cîmpurile, unde să poată găsi hrană. Nu e nici un perisol pentru oraş, căci, potrivit inspectorului, multe dintre ciori nu-şi părăsesc teritoriul lor definitiv. Ele doar participă periodic la “întruniri” de grup, pentru a porni împreuna în căutarea proviziilor.
Fiind îtrebat dacă se va recurge la vînarea ciorilor în caz că acestea vor da năvală peste oraş într-un număr tot mai mare, Grigore Vlas a răspuns: „Nu cred, pentru că niciodată în Moldova nu au avut loc asemenea fenomene. În plus, împuşcatul lor de către vînători se permite doar în cîmpurile deschise”.
Ciorile sînt cele mai inteligente dintre vieţuitoarele pămîntului, după om. Ele ştiu foarte bine să folosească anumite instrumente în căutarea hranei. Spre deosebire de alte păsări, ciorile nu se  tem de om. Din contra, ele trăiesc pe lîngă oameni şi profită de pe urma acestora.
Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *