Ce e cîrn din faşă, cîrn e şi în sicriu

Constantin UzdrișAlianţa pentru Integrare Europeană ne spunea, la 15 ianuarie, că în primăvara curentă vom avea un nou referendum constituţional, menirea căruia ar fi să rezolve problema alegerii şefului statului. După ceva timp însă, AIE începe din nou să se bîlbîie, dînd impresia că maşinăria ,,Racul, broasca şi o ştiucă” s-a pornit iar la drum.
Nereuşita AIE se vede tot mai mult, deşi PLDM declară că a invitat experţi din Uniunea Europeană să le dea sfaturi. PL insistă pe varianta pe care au mai propus-o de prin 2009 – o Constituţie nouă.  PD vorbeşte cu două guri. Pe de o parte, liderul partidului, Marian Lupu, spune că referendumul e o soluţie bună. Pe de altă parte, din perspectiva preşedintelui de onoare, Dumitru Diacov,  AIE ar mai trebui să se gîndească înainte de a face acest pas.
Nu există dubii că acest referendum ar putea să cadă şi chiar aşa va fi, caci, vorba ceea: „Ce e cîrn din faşă, cîrn e şi în sicriu”. Cînd refendumul din 5 septembrie 2009 a căzut, toţi au căutat vinovaţi şi motive: care – în profunzime, care – la opoziţie, care – la colegi. Cert e că partidele din AIE n-au făcut atunci campanie pentru referendum. Am văzut doar panouri cu oameni frumoşi, bine îmbrăcaţi, bine pieptănaţi, viitorii potenţiali candidaţi. Nimeni însă nu a văzut întrebarea supusă referendumului. Singura sursă de informare a fost „Sfîntul Google”. Ce fel de liber acces la informare a avut moşul sau mătuşa de la ţară, cărora doar grija referendumului le lipsea?
Dar să revenim la potenţialul referendum din aprilie. Liberal-democraţii anunţă că doresc să supună referendumului 18 articole din Legea Supremă. Dacă le iese, sîntem în Guiness Book. În esenţă, PLDM propune alegerea şefului statului cu un număr mai mic de mandate, dar şi reducerea împuternicirilor acestuia. Unde e  intenţia „nobilă” a formaţiunii respective, care ne promitea că ne va da dreptul nouă, cetăţenilor, să ne alegem şeful statului? Rămîn impresionat cum se schimbă ecuaţiile în momentul în care ajunge cineva la guvernare.
Mă întreb acum, de ce s-a respins propunerea comuniştilor din 2009? Vă amintiţi, ei propuneau ca şeful statului să fie ales din trei încercări cu micşorarea numărului de mandate. Ce ne aşteaptă, dacă PCRM revine la guvernare chiar şi cu 52 de mandate?
La toate acestea, liderii AIE spun într-un glas că fiecare partid are propriul concept de modificare a Constituţiei, dar nimeni nu l-a prezentat pînă acum. De ce ne-ar mai chema la urne, dacă nu ni se explică ce, pentru cine şi de ce trebuie modificat?
Întrebări sînt multe. Din păcate, răspunsuri avem prea puţine. Concluzia mea e una: legea în ţara asta se face cum le arde celor care beneficiază de putere. Cu asemenea tempouri, Gueness Book nu va uita degrabă de noi. Probabil, vom avea o rubrică separată în Cartea Recordurilor.  Eu propun să se numească: „,Anomalii politice”
Constantin Uzdriș


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *