Bambusul – o floare ce aduce norocul în casă
Dacă vă doriți la birou sau în apartament plante verzi de interior cu cerințe minime de îngrijire, atunci ”lucky bamboo” (”bambus cu noroc”) poate fi exact ceea ce căutați. În ciuda numelui, aceste plante nu sînt de fapt bambuși, deşi arată ca niște bambuși.
Denumirea lor botanică este Dracaena sanderiana și se consideră foarte importante în Feng shui. Potrivit unei legende asiatice străvechi, plantele respective, fiind dăruite sau primite în dar, aduc noroc. În cultura asiatică bambusul simbolizează fericirea, bunăstarea și sănătatea persoanei care îl deține. De asemenea se mai spune că este simbolul iubirii.
Îngrijire
Necesitățile lor de îngrijire sînt minime: tot ce trebuie să faceți e să le oferiți o temperatură minimă de 18 grade Celsius, igienizare regulată, schimbarea apei din recipient săptămînal, lumină multă fără soare direct. Lunar se scoate planta din vas, se spală sub un jet de apă rădăcinile, tulpina și frunzele. Se mai spală bine vasul și pietricelele din vas (dacă există) și se înlocuiește apa, reașezînd planta la loc. Biluțele decorative din sticlă sau pietricelele din vas vor susține bambusul drept și îi vor permite accesul total la apă.
Se mai recomandă ca în apa în care este menținut bambusul să fie adăugat îngrășămînt mineral pentru Dracaena. În lipsa acestuia planta se îngălbenește.
Deși se dezvoltă bine în apă, această specie de Dracaena poate fi plantată și în pămînt cu condiția că va fi udată cu regularitate, iar compoziția solului va conține în proporție de 50% nisip, pentru a menține umiditatea.
Înmulțirea
Tulpina bambusului este verde și atinge circa 1 cm grosime, segmentată, care crește vertical și produce unul sau mai mulți lăstari cu frunze. Tulpina se poate tăia la ce înălțime doriți și se sigilează cu ceară imediat deasupra mugurului lăstarului, pentru a stopa creșterea sa și a favoriza creșterea lăstarului. În funcție de lumina soarelui, bambușii pot fi dirijați să crească în forme spiralate, care oferă un aspect plăcut și, în același, timp interesant.
Iată și alte lucruri interesante despre această plantă:
Bambușii înfloresc, unii în fiecare an, dar cele mai multe specii foarte rar, chiar o dată la 120 de ani, după care planta intră în declin sau chiar moare.
Conform legendelor, mai multe culturi asiatice cred că omenirea a apărut dintr-o tulpină de bambus.
În cultura chineză bambusul, florile de prun, orhideea și crizantema sînt cunoscute ca ”cele patru nobile”. Aceste plante reprezintă de asemenea cele patru anotimpuri. Pe de altă parte, pinul, bambusul și florile de prun sînt admirate pentru rezistența lor în condiții dificile și sînt cunoscute împreună sub denumirea de ”trei prieteni de iarnă”.
Lasă un răspuns